Filip David: Kosovo nije Srbija niti će više ikada biti

„Kosovo nije Srbija, niti će to više ikada biti, a iako to svi u Srbiji znaju, još uvek je bogohulno tako nešto javno reći“, rekao je on

Kosovo nije Srbija, niti će to više ikada biti, a iako to svi u Srbiji znaju, još uvek je bogohulno tako nešto javno reći, izjavio je pisac Filip David. „Neki se, što je sumanuto, nadaju vojnom rešenju, kao da je moguće oružjem vratiti Kosovo u sastav Srbije, iako bi dobar sporazum sa Kosovom zaštitio srpsku manjinu i srpske kulturne spomenike, doneo bi stabilnost i bio primer rešavanja otvorenih pitanja“, rekao je David za sarajevski portal Kliks.

Prema njegovim rečima, alternativa je rat do istrebljenja, do poslednjeg Srbina i Albanca, što priželjkuju ovdašnje patriote, ne priznajući ni pod kakvim okolnostima nezavisnost Kosova. „Srbija, nažalost, nema političara spremnog da načini istorijski sporazum s Albancima. To mogu samo veliki državnici, a Vučić to svakako nije. Mediji pod njegovom kontrolom svakodnevno prizivaju oružani sukob i truju narod poluistinama i lažima“, istakao je David.

On je kazao da je u Srbiji došlo do paradoksa, jer mnogi od onih koji su nas uveli u tragične sukobe devedesetih ne samo da nisu odgovarali, nego su ponovo u izvršnoj vlasti, a jasno je da oni ne mogu izvesti zemlju iz krize i haotičnog stanja u kojem se nalazi. „Srbija je u lošim odnosima sa Crnom Gorom, Bosnom, Makedonijom i Hrvatskom, a u Evropi ima podršku ekstremno desnih i populističkih stranaka kao što su Nacionalni front Merin le Pen, Štraheova Slobodarska partija, Orbanovi populisti i ultradesničarska Liga za Sever Matea Salvinija, a nemoguće je sa takvim vlastima i takvim saveznicima graditi neku novu, bolju i drugačiju Srbiju“, upozorio je David.

Govoreći o odnosu Srbije i Republike Srpske, David je rekao da deo srpskog političkog establišmenta i dalje sanja o Velikoj Srbiji, ali je ukazao da se na isti način govori o Velikoj Albaniji i Velikoj Hrvatskoj. „Na ovom našem ne tako velikom prostoru nemoguće je ostvariti sve te velike želje, ali već i to što one još postoje i što se upisuju u programe nekih političkih partija i u glave običnih ljudi opominje da nacionalističke strasti još nisu iživljene“, kazao je David.

 

Izvor Fonet/N1, 07. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u