Uelbek večeras u Kombank dvorani

Glavna zvezda ovogodišnjeg festivala „Krokodil” francuski pisac Mišel Uelbek predstaviće se večeras publici u Kombank dvorani

Glavna zvezda ovogodišnjeg književnog festivala „Krokodil” francuski pisac Mišel Uelbek predstaviće se večeras publici u Kombank dvorani, gde će govoriti o svom stvaralaštvu i o svom kompleksnom odnosu sa Francuskom. Pred sam njegov dolazak na srpskom je objavljena i lična antologija njegove poezije od 1991. do 2013. godine pod nazivom „Ne mirim se”, u izdanju kuće Booka, u prevodu Vladimira D. Jankovića. Program ove prve večeri festivala počinje u 20 sati, a kroz čitanja, sofa-intervjue i preformanse predstaviće se i Vladimir Tabašević, Rumena Bužarovska, Bojan Babić i Goran Marković.

Sutra uveče, takođe od 20 sati, ali u Domu omladine predstaviće se jedan od najprevođenijih bugarskih autora danas Georgi Gospodinov, kao i Lana Bastašić, a vrhunac večeri biće nastup Lasla Krasnahorkaija, jednog od najprevođenijih mađarskih prozaista. U fokusu druge festivalske večeri biće i zajednički nastup dvojice regionalnih autora Miljenka Jergovića i Svetislava Basare.

Ulaz za ove dve večeri je sa kupljenom kartom, dok su ostali programi besplatni. Ovogodišnji festival imaće i bogat debatni, kao i prateći program. Debatni program biće održan u subotu 8. juna i u nedelju 9. juna od 12 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju. U subotu će o snažnom porastu konzervativizma i novom talasu nacionalizma, te jačanju desničarskih pokreta u regionu centralne i jugoistočne Evrope, razgovarati Rumena Bužarovska, Kozmin Perca, Ferenc Cinki i Georgi Gospodinov. U nedelju u diskusiji na temu zajedničke čitaonice i mogućnosti zajedničkog književnog jezika debatovaće Igor Štiks, Vladimir Arsenijević, Miljenko Jergović i Lana Bastašić.

 

Izvor Politika, 07. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u