Zeleni prvi put u istoriji najjača nemačka stranka

Istraživači javnog mnjenja ukazuju da Zeleni veliki deo svog uspeha duguju i slabosti vladajućih Demohrišćana i Socijaldemokrata

Nemački javni servis ARD uz pomoć vodećih instituta za ispitivanje javnog mnjenja sproveo je svoju redovnu telefonsku anketu u kojoj je 1000 građana odgovaralo na pitanja o strankama i političarima.

„Kada bi sutra bili izbori za Bundestag, za koju stranku biste glasali?“ – na ovo pitanje je u aktuelnoj anketi javnog servisa ARD 26 odsto Nemaca odgovorilo za: „Zelene“, 25 odsto bi glasalo za CDU, 13 odsto za AfD, 12 odsto za SPD, 8 odsto za FDP i 7 odsto za Levicu. U anketi je postavljeno i pitanje: koja stranka trenutno ima najbolje odgovore na pitanja budućnosti, 45 odsto Nemaca „ne zna“ odgovor ili odgovara sa: „nijedna“. Nemački javni servis ARD je, naime, te dve mogućnosti stavio u istu kategoriju. A na dijagramu nema nekih stranaka (14%). Tako je i na toj slici uočljiva dominacija Zelenih.

Glavna tema Zelenih je uvek bila ekologija. Za najveći broj Nemaca je u ovom trenutku najveći problem očigledno „zaštita klime“ (uobičajena sintagma u nemačkim medijima). Istraživači javnog mnjenja ukazuju da Zeleni veliki deo svog uspeha duguju i slabosti vladajućih Demohrišćana i Socijaldemokrata. Dok je početkom maja još oko 40 odsto građana bilo zadovoljno radom nemačke vlade, a sada je to samo još 28 odsto njih. Prema mišljenju anketiranih građana, najveća greška CDU i SPD je što su se premalo starale o temama koje su zaista važne građanima (tri četvrtine ispitanih tako misli).

PAD SPD
Velike deficite među vladajućim stranakama građani vide u načinima na koje one zastupaju svoje pozicije i u izboru rukovodećih kadrova. Što se tiče ovog poslednjeg, samo 13 odsto građana (i samo 27 osto pripadnika Demohrišćana) smatra da bi predsednica CDU Anegret Kramp-Karenbauer bila dobra kancelarka. Još gore se gleda na SPD: nakon što je Andrea Nales podnela ostavku na funkciju predsednice stranke (koju sada predvodi prelazni trijumvirat), niko od visokih političara nije najavio da bi hteo da preuzme taj posao.

Nakon dva mandata velike koalicije Demohrišćana i SPD na čelu države, iako je ta stranka pred izbore za Evropski parlament iznela u prvi plan borbu za veću socijalnu pravdu, sedmoro od desetoro anketiranih je reklo da je teško razaznati kakve sadržaje SPD uopšte nudi. Dve trećine ispitanih je pozdravilo ostavku Andree Nales na funkciju predsednice stranke.

KANCELARKA I DALjE OMILjENA
Kancelarka Angela Merkel bi rado nastavila rad velike koalicije, ali malo ko smatra da ta koalicija ima budućnost. Naklonost građana kancelarki je prema najnovijoj anketi ponešto opala, ali je još uvek dovoljna za prvo mesto na listi omiljenih političara. Dve trećine ispitanih je ubeđeno da Merkelova vodi ispravnu spoljnu politiku. Njenim ukupnim radom je zadovoljno 53 odsto građana.

 

Autor Saša Bojić

 

Izvor Dojče vele, 07. jun 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u