Filip Rodić: Skotove poruke s moralnog Olimpa

Skot bi trebalo da se pogleda u ogledalo i pokrije ušima. Njegova zemlja od svog nastanka ratuje s praktično čitavim svetom

Američki ambasadori u zemlji Srbiji generalno su se ponašali pre kao gaulajteri nego kao diplomatski izaslanici sa zadatkom da s domaćinima izgrade što bolje odnose. Sadašnji ambasador SAD Kajl Skot, međutim, nadilazi većinu njih, dajući sebi i slobodu da Srbima konstantno morališe.

Postoji u našem društvenom životu jedna diskretna vododelnica kojoj najčešće uopšte ne posvećujemo pažnju, ali koja skoro nepogrešivo otkriva da li se osoba u pitanju nalazi na „pravoj“ ili na „pogrešnoj“ strani istorije, mada ima izuzetaka. Radi se o načinu na koji naši novinari, političari, intelektualci izgovaraju i pišu prezime sadašnjeg američkog ambasadora u Srbiji. Na „pravoj“ strani istorije su oni koji su prihvatili ferman ambasade i s gnušanjem odbacili retrogradni i šovinistički pravopis srpskog jezika i ekselenciju zovu „Skat“. Na „pogrešnoj“ su svi oni koji se drže pravopisa i svesni su da se radi o „Skotu“, rizikujući da ne dobiju američku vizu.

Videvši da su mnogi u Srbiji spremni na prekrajanje pravopisa, Skot je shvatio da može isto da pokuša i sa Ustavom i s mapom Srbije. Tako je ovaj naš gost u tipično američkom maniru poštovanja domaćina, gostujući krajem aprila u jednoj apatinskoj osnovnoj školi, đacima pokazao mapu Srbije bez Kosova i Metohije, što je s Moralnog Olimpa, za šta se američka ambasada smatra, objašnjeno time da je koristio mapu koja je „u službenoj upotrebi u SAD“. Problem je samo što Skot nije tada bio u SAD. Obznanjujući urbi et orbi da je održao predavanje, Skot je naveo da u Apatinu „nije bio kauboj“ i da su deca imala „priliku da bolje upoznaju Ameriku“. Ako nije bio kauboj, zašto se onda tako ponašao, a deca su očito sasvim dovoljno upoznala Ameriku, pa je sada red da on malo upozna Srbiju. Prvu lekciju održali su mu upravo mali školarci, uzvikujući da je Kosovo Srbija.

Ovaj moralni Zevs nam je zatim poručio da je „sramota“ što je na čelu „Besmrtnog puka“ u Nišu bio general Vladimir Lazarević, osuđeni ratni zločinac. Sve i da je tako, Skot je poslednji koji bi trebalo da nam daje lekciju o tome, pošto je, na primer, „Kejp Kanaveralom“ onomad s Kenedijem paradirao esesovac Verner fon Braun, a na najvišim pozicijama u NATO-u bili su nacistički generali Hans Špajdel i Adolf Hojzinger. Oni, za razliku od Lazarevića, nisu osuđeni, ali pitanje je zašto nisu, a ne da li su bili ratni zločinci.

Skot je našao za primereno da reaguje i povodom prošlogodišnjeg incidenta s „patriotskim“ kampom na Zlatiboru, rekavši kako „ruske kolege podržavaju paravojni kamp za decu“, dok SAD „podržavaju košarkaške kampove“. Zaboravio je ovaj div da njegova zemlja ne da podržava, nego drži ne paravojni već vojni kamp na teritoriji Srbije „Bondstil“. Isto tako je zaboravio da je njegova zemlja podržavala brojne paravojne kampove širom sveta, od Nikaragve i Salvadora, preko Bosne i Albanije, pa do onih Bin Ladenovih u Avganistanu.

Sada „diplomatsko“ predstavništvo pod Skotovom upravom kritikuje šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića jer je na novčanici od sto dolara napisao „Kosovo je Srbija“. „Umesto što uništava novčanicu sa likom velikog američkog naučnika i državnika Bendžamina Frenklina, ministar Dačić bi možda mogao da razmisli o njegovoj izjavi: ‘Budi u ratu sa svojim porocima, u miru sa svojim susedima'“, piše u poslanici ogranka američkog etičkog komiteta za Srbiju. Opet, Skot bi trebalo da se pogleda u ogledalo i pokrije ušima. Njegova zemlja od svog nastanka ratuje s praktično čitavim svetom, i počeli su upravo od suseda, od američkih Indijanaca, koji su bili toliko naivni da doseljenike prime kao što su Srbi primili njega. Ili je Dan zahvalnosti laž? Upravo njegova rodna Arizona oteta je od susednog Meksika ratom 1848, a od Indijanaca su je otimali sve do 1918. Pošto su pokorili susede, prešli su na svet, koji i danas pokušavaju da pokore.

Ako Amerikanci rade ovo što rade držeći se navedene devize Bendžamina Frenklina, ispada da je čovečanstvo najveći američki porok i zato tako uporno i posvećeno ratuju protiv njega. Zato su od 243 godine, koliko im je država nezavisna, samo 21 proveli u miru sa svetom i susedima. Zato su jedini koji su sasvim nepotrebno upotrebili nuklearno oružje.

 

Autor Filip Rodić

 

Izvor Večernje novosti, 09. jun 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u