Prozapadna vlada u Moldaviji razvlastila proruskog predsednika Igora Dodona

Ustavni sud Moldavije je juče doneo odluku da predsednik Igor Dodon mora da raspusti parlament i raspiše prevremene izbore.

Predsednik Moldavije Igor Dodon saopštio je da Demokratska partija nema nameru da mirno preda vlast, zato su se vlasti obratile međunarodnoj zajednici sa pozivom da bude posrednik radi mirne predaje vlasti.

„Kao što vidimo, Demokratska partija nema nameru da mirno preda vlast zakonitoj parlamentarnoj većini i zakonitoj vladi. U toj situaciji mi nemamo izlaz, osim da se obratimo međunarodnoj zajednici sa pozivom da bude posrednik u procesu mirne predaje vlasti iili da se pozove narod Moldavije na hitnu mobilizaciju i izlazak na mirne proteste“, napisao je Dodon na Fejsbuku.

Ustavni sud Moldavije privremeno je predao obaveze vršiocu dužnosti premijera Pavlu Filipu, koji je odmah potpisao ukaz o raspuštanju parlamenta i raspisao prevremene izbore za 7. septembar. Oduzimanje nadležnosti Igoru Dodonu bilo je objašnjeno odbijanjem predsednika da raspusti parlament, u čemu su videli njegovo nepoštovanje ustavnih obaveza. „To je očajni potez iskoristiti Ustavni sud koji kontrolišu u cilju dalje uzurpacije vlasti“, izjavio je Dodon za Sputnjik. Za poslednje dve godine Ustavni sud je već 5 puta privremeno oduzimao predsedniku nadležnosti, kada je on odbijao da potpiše neke zakone ili imenuje ministre.

Ustavni sud Moldavije je juče doneo odluku da predsednik mora da raspusti parlament i raspiše prevremene izbore. Međutim, Dodon je juče izjavio da to neće potpisati. Istog dana su proruska Socijalistička partija Moldavije Igora Dodona i proevropski blok AKUM formirali parlamentarnu koaliciju. Predstavnici Rusije, SAD i EU su podržali formiranje koalicije. Dodon je predložio za premijera jednu od predsednika bloka AKUM Maju Sandu, što je jednoglasno bilo prihvaćeno. Ipak, Ustavni sud je objavio ovu odluku nezakonitom, pošto je trebalo da poslanici formiraju Vladu do ponoći 7. juna. Parlament je ovo nazvao pokušajem do sada vladajuće Demokratske partije da preko sudija uzurpira vlast. Bila je usvojena i deklaracija o „Uzurpaciji države“.

 

Izvor Sputnjik, 09. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u