Ivan Danilov: Svima u svetu je dosta tiranije dolara, to sad priznaju i SAD

Čak i saveznici SAD, koji teže da oslabe američku kontrolu nad međunarodnom trgovinom, rade na alternativnim sistemima nezavisnim od dolara

Jedna od najporaznijih promena u oficijelnom diskursu SAD poslednjih godina jeste to što se američke diplomate, državni zvaničnici, a i novinari i eksperti, više ne ustručavaju da otvoreno govore da je dolar finansijsko oružje koje Vašington koristi protiv geopolitičkih konkurenata.

Do pre nekoliko godina ruski kolumnisti bi – da su pisali da dolar nije toliko novac koliko je instrument američke hegemonije – bio optužen da širi konspirologiju i kremaljsku propagandu. A danas je fraza „Dolar je temelj američke moći – suparnici prave obilazne puteve“ – naslov u Volstrit džornalu. Amerikance nisu samo skinuli masku imperijalnog `osmeha` sa svog finansijskog sistema, nego i priznaju da da ih ozbiljno brine što su njihovi protivnici (a i neki saveznici) počeli da se oslobađaju svoje `dolarske zavisnosti`.

Danas su zaštitnici Pax Americana (uključujući i ruske) prestali da brane poziciju da u dolarskom sistemu nema nikakvih problema i počeli da priznaju da je upravo dolar – bič Ujka Sama koji druge zemlje ne mogu izbeći, pa im je najbolje da oližu američke čizme… Da bi se dolaru iščupali očnjaci, uopšte nije potrebna kompletna zamena za američku valutu. Biće dovoljno da se pojave valute i sistemi trgovine koji će zemljama, koje davi Vašington, omogućiti da i pri totalnim američkim sankcijama obavljaju svoje finansijske i spoljnotrgovinske poslove. Upravo ova mogućnost i brine Volstrit džornal:

„Čak i saveznici SAD, koji teže da oslabe američku kontrolu nad međunarodnom trgovinom, rade na alternativnim sistemima nezavisnim od dolara. Velika Britanija, Nemačka i Francuska nisu podržale antiiranske sankcije koje zabranjuju i dolarske operacije sa iranskim bankama. Rade na sistemu koji će omogućiti njihovim kompanijama da sa Iranom trguju bez dolara… Indija takav sistem koristi od novembra. Ona je stari trgovinski partner Teherana, a potrebna joj je iranska nafta. I Kina i Rusija žele da se se oslobode američke kontrole i već trguju u rubljama i juanima“.

To je već pokret za dedolarizaciju. Evropski, kineski i ruski funkcioneri i vodeći biznismeni uveliko se navikavaju na misao da pravljenje šema za zaobilaženje dolara nema alternativu. Borba za finansijski suverenitet naročito je vidljiva u Evropskoj uniji gde se kandidati za šefa Evropske ccentralne banke (ECB) naprosto zaklinju u internacionalizaciju evra i zaštitu EU od presije dolara. Aktuelno rukovodsto ECB je faktički sabotiralo nastojanja Evropske komisije i Žan-Klod Junkera da se proširi protsor korišćenja evra. Tvrdilo je da „sve treba da reši tržište“, a novi šef te banke – kako stvari stoje – može postati neko od evro-nacionalista.

Fajnenšel tajms je sa izvesnom začuđenošću objavio da je Fransoa Vileroa di Galo – jedan od kandidata za šefa ECB – izjavio: „Moguće je da će se ECB odreći svog dosadašnjeg neutraliteta i okrenuti ka međunarodnoj ekspanziji evra. EU je potrebno integrisano tržište kapitala sa unifikovanim sistemom za hitna plaćanja. Možda i sa bezbednom aktivom u denominovanim evrima“. „Bezbedna aktiva“ bi bila nešto slično sistemu američkih državnih obveznica, a u suštini – mirna luka za evropske kapitale koji su u kriznim situacijama bežali preko okeana i kupovali američke državne hartije od vrednosti.

Sposobnost Vašingtona da dolar koristi kao sankcionu batinu danas je manja nego ikad, a smanjivaće se i dalje. Pred SAD je nezahvalan izbor: udarati batinom punom snagom ili je sačuvati za kasnije, za krajnji slučaj. Ako su prve tri godine Trampove vladavine svet nečemu naučile, onda treba očekivati da se Bela kuća odluči za maksilano agresivnu varijantu sa maksimalnim kratkoročnim efektima. Po ironiji sudbine – kako tačno uočavaju američki novinari – upravo ponašanje i podstiče `ostatak sveta` da se što pre oslobađa dolarske zavisnosti.

 

Autor Ivan Danilov

 

Izvor Fakti, 09. jun 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u