„Svetinje će biti dodeljene Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi“

Sve što je u Crnoj Gori podignuto do 1918. vlasništvo je države, rekao je mitropolit CPC Mihailo

Mitropolit kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo rekao je na konferenciji za novinare da će Crna Gora dodeliti crkve i manastire „onome kome pripadaju“, a to je upravo Crnogorska pravoslavna crkva. Sve što je u Crnoj Gori podignuto do 1918. vlasništvo je države, rekao je mitropolit Mihailo.

„Sve poslije 1920. što je crkva podigla je njeno, mada ćemo postaviti pitanje od kog novca je to građeno“, rekao je mitropolit kanonski nepriznate crkve. Ocenio je da predsednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je najavio „obnovu Crnogorske autokefalne crkve“, samo hoće mir u svetu. Za mitropolita Mihaila takve izjave su potvrda autokefalnosti CPC.

Rekao je i da je Đukanović izabrao pravi momenat za takve izjave. „Đukanović je čekao pravo vrijeme da kaže da se crkve vraćaju CPC. On zna kad šta reći, i izabrao je pravi momenat. Bila bi druga Srebrenica da smo se drugačije ponašali“, poručio je Mihailo. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je juče za RTS izjavio da je zapanjen izjavom Mila Đukanovića. To prvi put u istoriji da ateista stvara crkvu, rekao je Amfilohije.

SRPSKI NACIONALNI SAVET PISAO VUČIĆU
Srpski nacionalni savet u Crnoj Gori uputio je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom usvajanja novog zakona o slobodi veroispovesti, kojim je predviđeno da svi verski objekti SPC, koji su bili imovina države Crne Gore do 1918. godine, prelaze u državno vlasništvo.

 

Izvor RTCG/RTS, 10. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u