Burno na zasedanju SBUN: Rus optužio Čitaku da laže, žestok okršaj nakon sednice

„Ruski službenik pri misiji UN je prebijen, a Čitaku nam je ponudila verziju događaja koja se protivi logici“, rekao je Polanski

Zamenik ambasadora Rusije pri UN Dmitri Polanski optužio je kosovsku ambasadorku Vljoru Čitaku da laže i insinuira kako bi opravdala policijsku akciju na severu KiM 28. maja.

„Nezakonita akcija je tako očigledna… Kosovska policija je izvršila invaziju na sever Kosova. Ruski službenik pri misiji UN je prebijen, a Čitaku nam je ponudila verziju događaja koja se protivi logici. Čak nije uspela da tačno da izgovori njegovo ime”, rekao je ruski diplomata na sednici SB UN na kojoj se govori o situaciji na KiM.

Polanski je rekao da je Rusija očekivala izvinjenje Prištine. Naveo je da je službenik UNMIK-a Mihail Krasnoščekov pretučen i uhapšen dok je obavljao svoju dužnost, a da je Čitaku iznela prištinsku verziju policijske akcije koja nije logična, prenosi Tanjug. „Da li i sami verujete u te besmislice”, upitao je Polanski i dodao da postoje fotografije, ali i snimci na internetu koji pokazuju šta se zaista desilo.

On je ocenio da akcije kosovske policije nisu imale za cilj borbu protiv korupcije i kriminala, već da je Priština želela da pokaže da može da preuzme sever, budući da to nije uspela nekoliko dana ranije, na izborima na kojima je pobedila Srpska lista. Naveo je da je Priština počela kampanju protiv UN i Rusije čiji je cilj da se diskredituje UNMIK kako bi otišao sa KiM, ali i da se odbrani takozvana država Kosovo.

On je istakao da je ruska pozicija poznata, da se ta zemlja zalaže za kompromisno rešenje zasnovano na Rezoluciji 1244, te istakao da je destruktivno uvoditi rokove za konačno rešenje. „Potrebno je da se obe strane dogovore, a da to odobre i SB UN. Nema alternative dijalogu Beograda i Prištine”, istakao je Polanski. On je kritikovao to što američki ambasador nije ustao u odbranu diplomatskog imuniteta koji uživaju službenici misija UN, te podsetio da pripadnici misija Un ne podlažu međunarodnom pravu, kao i da uživaju potpuni imunitet. „Svedoci smo fabrikovanih priča o ruskim špijunima”, rekao je ruski diplomata. On je postavio pitanje i o „tajnovitim aktivnostima” koje se, kako je naveo, odvijaju unutar američke baze Bondstil.

 

Izvor Politika, 10. jun 2019.

ČITAKU OBJAVILA SNIMAK, DAČIĆ ODGOVORIO
Diplomatska predstavnica Prištine u Njujorku Vljora Čitaku izjavila je da je po završetku sednice SB UN srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić vikao na nju i na prištinsku delegaciju i vređao ih.

„Posle današnjeg zasedanja SB UN, dok sam razgovarala sa delegacijama SAD i Velike Britanije, srpski ministar spoljnih poslova je došao do mene vičući i vređajući mene i kosovsku delegaciju“, objavila je Vljora Čitaku na svom Tviter nalogu. „Ti sa kojima sediš su vaši kolonizatori“, citira Vljora Čitaku Ivicu Dačića. Na snimku koji je ispod tog komentara sama Vljora Čitaku objavila na Tviteru, vidi se da joj ministar Dačić sa nekoliko metara udaljenosti kaže: „ti što sediš s njima su tvoji kolonizatori“.

Taj Dačićev komentar odnosio se zapravo na govor Vljore Čitaku na sednici SB UN, a u kome je ona rekla da je u slučaju Srbije i tzv. države Kosova reč o dekolonijalizaciji. Dačić je posle sednice SB UN rekao da ga je frapirala ta laž Vljore Čitaku. „Koliko neko treba da nema stida da u SB pred velikim kolonijalnim silama, koje su imale svoje kolonije širom sveta i pred afričkim, južnoameričkim i azijskim zemljama, koje su se oslobađale od kolonijalizma, koristi jedan takav izraz, a da Vas nije sramota, to je čist bezobrazluk“, rekao je Dačić za RTS.

On je pozvao Vljoru Čitaku da dokaže da su albanski spomenici na Kosovu postojali u 13. i 14. veku. „Kada mi donese jedan istorijski spomenik albanskog porekla iz 13. ili 14. veka sa Kosova. Kada pokaže jedan spomenik iz tog perioda, onda bih mogao da kažem da su Albanci tu bili u to vreme. Ali reći za Srbe da su kolonizatori, da su vladali, a ne živeli na Kosovu, to je bezobrazluk“, rekao je Dačić.

 

Izvor Sputnjik, 11. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u