Kazna za S-400: Turskim pilotima zabranjeno da se obučavaju na F35

Vašington pojačava pritisak na Ankaru da odustane od kupovine ruskog odbrambenog sistema S-400

Turskim pilotima zabranjeno je da lete i obučavaju se na borbenim avionima F-35 u američkoj vazduhoplovnoj bazi u Arizoni, objavio je Pentagon. Britanska agencija Rojters navodi da je Pentagon izdao saopštenje u vreme kada Vašington pojačava pritisak na Ankaru da odustane od kupovine ruskog odbrambenog sistema S-400.

Portparol Pentagona potpukovnik Majk Endrjus rekao je da je američko Ministarstvo odbrane „upoznato da turski piloti više ne lete“. Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrik Šanahan rekao je turskom kolegi da turski piloti koji se već nalaze u SAD mogu tu i ostati do kraja jula.

Britanska agencija je nedavno, pozivajući se na izvore američke administracije, javila da su SAD odlučile da obustave dalju obuku turskih pilota za upravljanje avionima F-35. Sergej Čemezov, rukovodilac ruskog državnog konglomerata Rosteka, izjavio je pre četiri dana da će Rusija za dva meseca početi Turskoj da isporučuje protivraketne sisteme S-400. Kako je javila agencija Interfaks, Čemezov je rekao i da je Rusija okončala obuku turskih stručnjaka za korišćenje sistema S-400.

 

Izvor Tanjug/RTS, 11. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u