Blic: Do kraja godine predlog rešenja za KiM, pa izbori i referendum

Ukoliko bude plana za KiM, referendum o Kosovu mogao bi da bude održan zajedno sa redovnim parlamentarnim izborima na proleće

Na sastanku lidera regiona sa Angelom Merkel i Emanuelom Makronom u Parizu 1. jula mogao bi da bude formulisan okvir za rešenje kosovskog problema. Kako piše Blic, konačan predlog trebalo bi da bude usaglašen do kraja godine. Ukoliko bi do takvog scenarija došlo, navodi Blic, referendum o Kosovu mogao bi da bude održan zajedno sa redovnim parlamentarnim izborima na proleće naredne godine. Ovo je za Blic potvrdilo više izvora iz diplomatskih krugova, uz opasku da je takav scenario moguć samo ako do sastanka u Parizu uopšte dođe.

Naime, kako se poslednjih nedelja spekuliše, Makron i Merkelova u sukobu su oko načina na koji će se birati novi predsednik Evropske komisije, ali i oko toga ko će biti kandidati za evropske institucije i, uprkos tome što u javnosti žele da ostave utisak da je sve u redu, jasno je da je došlo do zahlađenja u odnosima između dve najmoćnije evropske figure.

Sagovornik Blica iz diplomatskih izvora tvrdi da ako do sastanka 1. jula dođe, mogli bismo da očekujemo da tada bude formulisan neki okvir ili platforma koji treba da posluže kao polazište za konačno rešenje problema.

„Sve zainteresovane strane bi dobile okvir koji bi bio potom usaglašavan, dvema stranama bi bilo ostavljeno vreme od nekoliko meseci da ispregovaraju ono što se u tom dokumentu nalazi, da promene delove, ubace nove detalje i usaglase konačan predlog rešenja kosovskog problema i s tim izađu pred svoje građane“, kaže sagovornik Blica.

Napominje se međutim da osim sukoba u odnosima između Merkelove i Makrona, sve su zategnutiji i odnosi kosovskih zvaničnika Haradinaja i Tačija, što je još jedan dodatak tezi da do sastanka 1. jula teško da će doći. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da još ne zna hoće li biti sastanka u Parizu, ali ako ga bude, ponovio je da će stav Beograda biti jasan, nepromenjen i civilizacijski razuman – da Priština ukine takse kako bi se ušlo u dijalog i da se pokuša da se postigne kompromis.

 

Izvor Tanjug/B92, 12. jun 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u