Demonstracije u Hongkongu eskalirale, juriša se na sedište vlade

Demonstranti su blokirali ulice oko zgrade parlamenta i policiju gađaju ciglama. Ima povređenih

Protesti u Hongkongu su eskalirali kada su demonstranti pokušali da upadnu u zgradu parlamenta. Policija se trudi da suzavcem i palicama spreči upad. Demonstranti su blokirali ulice oko zgrade parlamenta i policiju gađaju ciglama. Ima povređenih. Ekipe Hitne pomoći zbrinjavaju povređene, a lokalni mediji javljaju da su demonstranti ipak uspeli da uđu u jedan deo parlamenta te ih policija sada tera napolje. Na Tviteru su se pojavile tvrdnje i fotografije da je policija pucala na demonstrante. Zvaničnici su, navodi Rojters, potvrdili da su korišćeni gumeni meci.

Šef policije Stiven Lo Vai-Čung nazvao je sukobe „neredima“. To može imati ozbiljne posedice. Naime, neredi se kažnjavaju sa do 10 godina zatvora, navodi Saut Čajna morning post. „Nismo imali drugog izbora nego da upotrebimo oružje kako bismo zaustavili nerede“, kazao je šef policije. U Hongkongu se danima održavaju protesti zbog uvođenja novog zakona o ekstradiciji.

Izmene zakona treba da pojednostave proceduru za svaki pojedinačni slučaj za odobravanje izručenja traženih osumnjičenih drugim zemljama, ukljućujući matičnu zemlju Kinu, Makao i Tajvan, pored 20 zemalja sa kojima Hongkong već ima sporazum o ekstradiciji. Glasanje o Zakonu zakazano je za 20. jun. Protivnici usvajanja predloženog zakona smatraju da optuženi u kineskom pravosudnom sistemu neće imati ista prava kao u Hongkongu. Hongkong, bivša britanska kolonija, vraćena je Kini 1997. godine, uz garancije autonomije i slobode, uključujući poseban pravni sistem.

https://twitter.com/eriiiic/status/1138731850988261376

 

Izvor B92, 12. jun 2019.

TVITER ZATRPAN SNIMCIMA IZ HONG KONGA
Protesti u Hongkongu su eskalirali kada su demonstranti pokušali da upadnu u zgradu parlamenta. Policija se trudi da suzavcem i palicama spreči upad.

Na Tviteru su se pojavile tvrdnje i fotografije da je policija pucala na demonstrante. Zvaničnici su, navodi Rojters, potvrdili da su korišćeni gumeni meci. Šef policije Stiven Lo Vai-Čung nazvao je sukobe „neredima“. To može imati ozbiljne posedice. Naime, neredi se kažnjavaju sa do deset godina zatvora, navodi Saut Čajna morning post.

„Nismo imali drugog izbora nego da upotrebimo oružje kako bismo zaustavili nerede“, kazao je šef policije. Demonstranti su blokirali ulice oko zgrade parlamenta i policiju gađaju ciglama. Ima povređenih.

https://twitter.com/Meijichano/status/1138713945101889536

 

Izvor B92, 12. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u