Fond KKR preuzima udeo u „Aksel Špringeru”

Akcije „Špringera” skočile su za 13 odsto na 63,45 evra, a prošle nedelje su uzletele za 20 odsto na vest o planiranom preuzimanju

Fondovi pod kontrolom američkog privatnog investicionog fonda KKR-a ponudili su danas 63 evra po deonici za otkup akcija od manjinskih akcionara u nemačkoj izdavačkoj kući „Aksel Špringer”. Ponudom za preuzimanje, koja predstavlja premiju od 40 odsto, vrednost tog entiteta je procenjena na 6,8 milijardi evra (7,7 milijardi dolara), prenosi Rojters.

Ponuda je dostavljena u saradnji sa glavnim akcionarima u nemačkoj kompaniji, udovicom osnivača Aksela Špringera, Fridom, i izvršnim direktorom Matijasom Defnerom, koji su želeli da privatizuju kompaniju nakon pada vrednosti njenih akcija u protekloj godini. „’Aksel Špringer’ je prošao kroz uspešan period digitalne transformacije iz koje je kompanija isplivala kao vodeća digitalna sila u Evropi”, izjavio je Filip Frajze iz KKR-a.

Akcije „Špringera” su u elektronskom trgovanju skočile za 13 odsto na 63,45 evra, a prošle nedelje su uzletele za 20 procenata na vest o planiranom preuzimanju. Frida Špringer peta supruga osnivača kompanije i Defner kontrolišu 45,4 odsto „Aksel Špringera”. Unuci Aksela Špringera, Aksel Sven i Arijana, poseduju dodatnih 9,8 odsto i nisu jedna od strana u dogovoru sa KKR-om. Preostalih 44,8 odsto je u slobodnom prometu i vrednost tog udela je tri milijarde evra (3,4 milijarde dolara) po tenderskoj ceni, prenosi Tanjug. Nakon uspešnog zatvaranja transakcije, Frida Špringer i Defner će zajednički kontrolisati kompaniju, a menadžment će ostati isti, poručuju iz KKR-a.

 

Izvor Politika, 12. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u