Nevena Kostadinović Manojlović: Bela knjiga s crvenim linijama

Amerika je prethodno optužila kinesku stranu da je odustala od dogovorenih sporazuma, pa je Peking kao odgovor na sve to izdao Belu knjigu

Vlada u Pekingu objavila je Belu knjigu, u kojoj odgovornost za zastoj u trgovinskim pregovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama prebacuje na Vašington. Istovremeno se naglašava da je zvanična Kina spremna da ih nastavi, ali da neće dozvoliti ucene i mešanje u unutrašnja politička pitanja. U Beloj knjizi se ističe da je trgovinski rat SAD i Kine uticao ne samo na opadanje saradnje između dveju najvećih privreda sveta već i na ukupne međunarodne odnose. Umesto dogovora iz Vašingtona su stigle nove carine. Kada su pre mesec dana trgovinski pregovori SAD i Kine prekinuti, američki predsednik Donald Tramp odlučio je da poveća carine na uvoz kineske robe vredne skoro 250 milijardi dolara na 25 odsto.

Spoljnopolitički komentator Borislav Korkodelović za RTS kaže da će trgovinski rat dobiti još ozbiljnije razmere ukoliko američki predsednik odluči da poveća carine sa 10 na 25 odsto i na preostalu kinesku robu koja ulazi u Sjedinjene Države. Amerika je prethodno optužila kinesku stranu da je odustala od dogovorenih sporazuma, pa je Peking kao odgovor na sve to izdao Belu knjigu. Iako se u dokumentu na 15 strana eksplicitno ne navodi, upućeni u pregovore tvrde da SAD insistiraju na neopozivim zahtevima koji se tiču suverenih pitanja Kine.

„Pored toga što se od Kine očekuje da potpuno otvori svoj internet, da smanji subvencije za poljoprivredu kineskim farmerima i industrijalcima, Sjedinjene Države pokušavaju da iskoriste pregovore za podrivanje kineske nacionalne bezbednosti u vezi Tajvana i Južnog kineskog mora“, ukazuje Korkodelović. U Beloj knjizi tvrde kako je bitno povećati poverenje, unaprediti saradnju i upravljati razlikama. Stav Pekinga je da svaka vlada treba da uvažava partnerov društveni i ekonomski sistem. Prema rečima našeg sagovornika, pravo na razvoj Kine ne sme biti žrtvovano i to su crvene linije kojih će se Peking pridržavati.

Borislav Korkodelović podseća da se u mnogim analizama američko-kineski trgovinski rat doživljava kao pokušaj Zapadnog obuzdavanja vrtoglavog razvoja Kine posle 40 godina reformi i otvaranja prema svetu. Uz ogromnu potražnju domaćeg tržišta, dublje strukturalne reforme u pravcu povećanja potrošnje kineskih građana i privrede, značajno će biti povećana konkurentnost domaćih proizvoda i kompanija, zaključuje se u Beloj knjizi.

ŠTETU TRPE AMERIČKI GRAĐANI
Kad je reč o posledicama trgovinskog rata u samoj Americi, kineska vlada primećuje da su carinske stope uvećale troškove proizvodnje američkih proizvoda, jer se mnoge komponente uvoze iz NRK. Povećane su cene na američkom tržištu i samim tim narušen standard građana SAD.

Deficit u trgovini SAD sa NR Kinom tokom prva četiri meseca ove godine iznosi više od 97,7 milijardi dolara, posle preko 419 milijardi u 2018. i to predsednik Tramp navodi kao glavni razlog za zaoštravanje ekonomske politike prema Pekingu. No, u Beloj knjizi se ukazuje da su dve privrede „povezane u prirodno korisnom spoju koji je, u suštini, na obostranu korist, pa je greška izjednačavati trgovinski deficit sa nekom prednošću.“

O BELOJ KNjIZI I NA SAMITU G20
Bela knjiga i trgovinski rat između SAD i Kine biće jedna od glavnih tema na samitu Grupe 20 najrazvijenih zemalja sveta u Japanu. Da su posledice tog sukoba dobile globalne razmere, pokazuju i podaci Svetske banke i Svetske trgovinske organizacije. „Globalni rast je s 3,7 odsto smanjen na 2,6 odsto. To znači da se globalna privreda približava novoj recesiji“, navodi Korkodelović i dodaje da je svetska pažnja usmerena na to da li će uopšte doći do sastanka predsednika Trampa i Sija na samitu i nastavka pregovora.

Na poslednjem samitu G20 krajem prošle godine u Buenos Ajresu, dvojica lidera su dogovorila zamrzavanje trgovinskog rata. Kako nacionalistički naboj u Kini raste, rukovodstvo Komunističke partije Kine je primorano da bude tvrđe u pregovorima s Amerikancima. Ja ne bih isključio mogućnost da na sastanku u Japanu usledi neka nova vrsta zamrzavanja“, zaključio je Korkodelović.

DRUŠTVENI STANDARD KINEZA JOŠ NIJE UGROŽEN
Blažo Popović, investicioni konsultant za saradnju između Kine i Srbije kaže za RTS da građani Kine trenutno ne osećaju posledice trgovinskog rata. „Sve dok ne utiče na njihov standard, a još uvek ne utiče, Kineze ne interesuje trgovinski rat“, ističe Popović i dodaje da se zainteresovanost za spoljni svet svodi na kupovinu nemačkih automobila i italijanske garderobe. „Kinezi imaju poverenja u svoju vladu i veruju da svakim danom žive sve bolje, što ja kao stranac u Šenženu mogu da potvrdim. Ogromna ulaganja, pre svega u infrastrukturu, vidljiva su na svakom koraku“, naveo je Blažo Popović.

 

Autor Nevena Kostadinović Manojlović

 

Izvor RTS, 12. jun 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u