Tači odlikovao Klintona u Prištini

Po dolasku Klinton se sastao sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem, koji mu je uručio orden „Sloboda”

Nekadašnji američki predsednik Bil Klinton i nekadašnja državna sekretarka SAD, Medlin Olbrajt, doputovali su juče u Prištinu, gde će prisustvovati obeležavanju 20. godišnjice od ulaska NATO snaga na kosovsku teritoriju, što Albanci obeležavaju kao oslobađanje od „srpskog terora”.

Klintona su na aerodromu dočekali šef diplomatije privremenih prištinskih institucija Bedžet Pacoli i bivša kosovska predsednica Atifeta Jahjaga. „Dobrodošli nazad, predsedniče Klinton. Kosovo danas je vaša uspešna priča o izgradnji države. Vaše vođstvo pre dvadeset godina protiv tiranije u korist slobode i demokratije bilo je ključno za otvaranje novog poglavlja u ljudskoj istoriji. Dali ste međunarodnom pravu i politici humanu dimenziju”, naveo je Pacoli na svom Fejsbuk profilu povodom Klintonovog dolaska.

Nekadašnji američki predsednik je bio jedan od ključnih ljudi koji je uticao na odluku da NATO interveniše na Kosovu i Metohiji iz navodno humanitarnih razloga, dok je Olbrajtova u istom periodu bila državna sekretarka SAD, koju Albanci smatraju veoma zaslužnom za donošenje jednostrane odluke o kosovskoj nezavisnosti.

U znak zahvalnosti, Albanci su Klintonu krajem 2009. podigli spomenik u Prištini. Neposredno po dolasku Klinton se sastao sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem, koji mu je uručio orden „Sloboda”, preneo je prištinski Zeri. Tači je u reči zahvalnosti udenuo i svoju tezu o navodnom genocidu na KiM: „Zahvaljujemo vam na akciji koju su preduzeli da zaustavite srpski genocid 1999. godine. Veoma sam zahvalan za podršku Sjedinjenih Američkih Država Kosovu. Istorija Kosova i SAD je zajednička priča o uspehu, vi ste naš heroj ”, rekao je Tači.

Zahvalivši na odličju, Klinton je, prenosi Tanjug, rekao da „Kosovo zaslužuje priključenje EU i NATO”. Olbrajtova je u Prištinu doputovala popodne, a na aerodromu ju je dočekala bivša kosovska predsednica Atifete Jahjaga.

 

Izvor Politika, 12. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u