I. Maljcev: Orvela danas citiraju oni koji o njemu ne znaju ništa

Svi pseuodintelektualci-hipsteri spominju Orvela u svakoj mogućoj prilici, čak i bez ikakvog povoda, a da kod njega ništa ne shvataju

Jednom prilikom sam sa Antonom Borisovičem Nosikom, istaknutom figurom ruskog interneta, sedeo ispred ograde usamljene bele kuće na škotskom ostrvu Džura. Pušili smo (partija boraca sa pušenjem ovakva pominjanja još nije zabranila!). Anton je tada izgovorio dobru misao: „Svi pseuodintelektualci-hipsteri spominju Orvela u svakoj mogućoj prilici, čak i bez ikakvog povoda, a da kod njega ništa ne shvataju. Moda neka“. To je bela kuća u kojoj je Džordž Orvel 1948. napisao roman „1984“ i tu smo otvorili flašu viskija (valjda policija još nije zabranila da se u tekstovima pominje ispijanje viskija!).

Ko stigne, taj roman naziva velikim i „kultnim“. Proročanstvom. A to u umetničkom smislu uopšte nije veliko delo. Stvar je u tome što se „1984“ – uprkos ideologiji svog autora koji je bio obični komunista koji se zanosio ka trockizmu – sa takvom tačnošću poklopio sa daljim razvojem događaja da su mnogi do danas raspamećeni. Orvel je u celom svom političkom životu bio zadenut time što sovjetska varijanta komunizma nije krenula putem kojim je on hteo da ide. On nije bio svestan glavnog: da će sve – nezavisno od toga da li se radi o Trockom ili Staljinu, Hitleru ili Zakerbergu – stići do istog spaljenog polja koje današnji radosni biciklisti i blogeri nazivaju „postindustrijskim društvom“.

Polazeći od svojih prilično ograničenih ubeđenja, Orvel je smatrao da svo zlo dolazi od Staljina i SSSR: totalno uhođenje, kontrola ideologije (misli), novo puritanstvo u seksu, eksploatacija, propaganda, degradacija društva, represije. Upravo zato svi koji po medijima žvaću žvaku „1984“ njegova proročanstva vezuju za SSSR i savremnenu Rusiju… Zaobilaze sve one koji su sebe nakon poslednjeg rata proglasili jedinom silom dobra na planeti. Ako je najveća podlost đavola u tome što uspeva da ubedi ljude da ne postoji, onda je podlost sila dobra u tome što su svima uspele da sugerišu da su nemački fašisti bili desnica, da su oni – levica. Upravo od ove finte je i počela prava 1894, (bez navodnika) Jer, ono što je potom usledilo je da se sve – nezavisno od ideologije – pretvara u lanac Staljin-Berija-Gulag čim se vlast nađe na strani dovoljno velike mase pristalica jedne ideologije. A počelo je sa onim što je donela 1968.

Tada su levičarskim idejama potčinili evropske i američke univerzitete, a izgazili sve što je bilo drugačije mišljenje. Svi su bili potčinjeni pravilnim partijskim postulatzima. Što je važno: bez ikakvog centralnog komiteta partije. Naprosto: od jednog momenta je bila ukinuta svaka diskusija. Nametalo se: šta će nam diskusija ako svi imamo istu liberalnu ideologiju. Usledilo je ono na šta je ukazivao Orvel: kontrola seksualnog života kao važan momenat u gušenju društva.

Orvel je podozrevao da su za uhođenje svih od strane svih tokom 24 sata biti potrebna tehnička sredstva. Samo, on je pogrešno smatrao da će sredstva biti potrebno uvoditi nasilno i prisiljavati ljude da ih koriste. Stvarna „1984“ je u tome što ljudi sami, dobrovoljno u svoje kuće unose aparate koji omogućavaju da budu praćeni – smartfone, desktope sa kamerama i mikrofonima sa otvorenim brauzerima za Fejsbuk. Džordž bi nad ovim zaplakao i pomešao suze sa svojim ostrvskim viskijem. Jer, zar to nije genijalno?

Nadolazi i sledeća etapa sa ukidanjem građanskih sloboda koje će biti upakovano u slatke parole borbe sa govorom mržnje, rasizmom, fašizmom i tako dalje. Verovatno je i ukidanje političkog izbora jer partija može biti – samo jedna. A i šta će druga kad je u programu jedne sabrano sve što je dobro?! Socijalne mreže će – onako nezavisne i slobodne – početi da uništavaju akaunte oponenata „partije dobra“, kako sebe već imenuje Demokratska partija SAD i tvrdi da je njena misija da po svetu širi “pravilne ideje“.

Osvrnite se oko sebe i videćete obavezno klonove američkih partijskih funkcionera u čijim očima je napisano „1984“. Iz njihovog načina hodanja zračiće moralna superiornost. Zato što veruju da je njihova `1984` nešto što je – zauvek.

 

Autor Igor Maljcev

 

Izvor Fakti, 12. jun 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u