Mitropolija: Sutra složno u odbrani svetinja, neka se vijore samo crkveni barjaci

Sabor nije mjesto ni za kakve ideološke, političke ili nacionalne simbole ili parole – neka se tokom Sabora vijore samo crkveni barjaci

U istini Božijoj i bratskoj ljubavi pozivamo sve pravoslavne vjernike i sve ljude dobre volje, kojima su istina i pravda na srcu, da se sjutra okupimo na Trojičindanski sabor pred Sabornim hramom Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Zbog očekivane masovnosti skupa, dužni smo, u pastirskoj brizi za spasenje duša i očuvanje osveštanog vjekovnog crkvenog poretka, uputiti onima koji će sjutra biti prisutni na Saboru, par važnih napomena.

Budući da će se sjutra služiti Sveta Liturgija, treba da se zna da Svetom Pričešću na sjutrašnjoj Liturgiji mogu pristupiti samo oni koji su kršteni u Pravoslavnoj Crkvi, koji se trude da žive životom Crkve i koji su postili trodnevni post, na koji su svi vjerni bili pozvani uoči Sabora.

Takođe, napominjući da su na Sabor dobrodošli svi koji žele da se pomole i zauzmu jasan stav za odbranu svetinja Božijih i umnoženje bratske ljubavi, blagodareći svim političkim i drugim organizacijama i pojedincima koji su izrazili zabrinutost i spremnost da učestvuju na Saboru, podsjećamo da Sabor nije mjesto ni za kakve ideološke, političke ili nacionalne simbole ili parole – neka se tokom Sabora vijore samo crkveni barjaci i litije i neka se čuju samo molitve i riječi uzdanja u Boga, koje će najbolje pokazati našu odlučnost da svetinje branimo i odbranimo uz pomoć Božiju u miru i bratskoj ljubavi.

Crkva okuplja, a ne razjedinjuje, i to sve vjerne bez razlike. Kako kaže Apostol Pavle: ”Nema više Judejca ni Jelina, nema više roba ni slobodnoga, nema više muškog ni ženskog, jer ste vi svi jedan (čovjek) u Hristu Isusu.” Crkva je po svojoj prirodi Sabor – Sabor Boga i ljudi, Sabor ljudi među sobom, Sabor Neba i Zemlje i ona to treba i da ostane, a nikada da postane sluškinja bilo koje države, nacije ili ideologije. Samo ako je takva – ona je slobodna. Stavi li se u službu bilo kojeg truležnog zemaljskog ideala, ma kakav da je – gubi svoju jevanđelsku snagu i izdaje vjernost Bogu živome i svoju misiju spasenja čovjeka i svijeta.

Iako zapanjeni svim neistinama i uvredama koje se ovih dana pišu i govore u, odavno nezapamćenoj, anticrkvenoj medijskoj kampanji, ne treba da se smućujemo. Sve se dešava po riječi Gospodnjoj: ”Ako mene goniše i Vas će goniti… Ali sve će vam ovo činiti zbog imena mojega, jer ne poznaju Onoga koji me posla.” Bog nije nikad bio u sili, nego je uvijek i svugdje Bog u pravdi. Samo to ćemo na Saboru i da tražimo – pravdu Božiju i pravdu ljudsku za našu Crkvu, za naše svetinje, za naše hramove, manastire i grobove predaka.

Sjutra budimo svi zajedno u molitvi protiv bezakonja i odlučno za odbranu svetinje, bratsko pomirenje i iscjeljenje bratomržnje koja truje Crnu Goru, zaogrnuti vjerom, nadom i ljubavlju šaljući jasnu poruku da je jedini pravi put – put bogoljublja i bratoljublja.

 

Izvor Mitropolija crnogorsko-primorska, 14. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u