Počinje prva faza promene Ustava; Kuburović: Nećemo menjati preambulu

Ministarka Kuburović je izjavila ranije da promena Ustava ne uključuje i izmenu preambule u vezi sa Kosovom i Metohijom

Ministarka pravde Nela Kuburović je na sednici skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo predstavila predlog izmene Ustava, koje se odnosi na položaj sudstva i tužilaštva. U Skupštini Srbije počela je prva faza u promeni Ustava. Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo razmatra Vladin predlog izmene Ustava, koji se odnosi na pravosuđe. To su obaveze koja Srbija treba da ispuni kako bi otvorila poglavlje 23.

Ministarka pravde Nela Kuburović je na sednici Odbora predstavila Vladin predlog izmene Ustava. Predlog je da sudije i tužioce biraju njihove kolege a ne, kao do sada, Skupština Srbije. Kuburovićeva je ukazala da bi se time se smanjio uticaj izvršne vlasti na pravosuđe, što su bile i preporuke nekih međunarodnih organizacija i tela.

Nakon što je ministarka predstavila predlog izmene, počela je debata, a na kraju sednice Odbora se očekuje glasanje o tome da li je predlog ispunio uslove, odnosno da li je napisan u odgovarajućoj formi i od strane odgovarajućeg lica. Ukoliko su ti uslovi ispunjeni, o predlogu će se izjasniti narodni poslanici. Ministarka Kuburović je izjavila ranije da promena Ustava ne uključuje i izmenu preambule u vezi sa Kosovom i Metohijom.

 

Izvor RTS, 14. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u