Sumnjivi požari u Omanskom zalivu, Tramp optužio Iran i poslao razarač

U saopštenju se ističe da je vojska uputila razarač „Mejson“ na mesto napada na dva naftna tankera u Omanskom zalivu

Američka vojska saopštila je da je uputila razarač „Mejson“ na mesto napada na dva naftna tankera u Omanskom zalivu, nadomak obale Irana. Takođe, SAD su optužile Teheran za napad i objavile video-snimak za koji tvrde da pokazuje kako iranska garda uklanja neeksplodiranu minu sa tankera.

Centralna komanda američke vojske je saopštila da SAD nisu zainteresovane za angažovanje u novom sukobu na Bliskom istoku, ali da će braniti svoje interese, uključujući slobodu plovidbe. U saopštenju se ističe da je vojska uputila razarač „Mejson“ na mesto napada na dva naftna tankera u Omanskom zalivu.

Drugi razarač, „Bejnbridž“, i dalje je u bliskom kontaktu sa oštećenim tankerom „Kokuka kurejdžes“ i neće tolerisati nikakvo ometanje, poručuje američka vojska. Dva naftna tankera oštećena su u eksplozijama u Omanskom zalivu, nadomak obale Irana. Uzrok požara je nejasan, ali se sumnja da su brodovi napadnuti, jer dolaze samo nekoliko nedelja nakon navodne sabotaže broda u tom regionu.

Iran kategorički odbacuje optužbe za napad. Velika Britanija i Saudijska Arabija su podržale američki stav, a Rusija upozorava na porast tenzija u regionu. Nakon požara na tankerima, cene nafte su porasle za četiri posto. Omanski zaliv se nalazi na ulazu u Ormuski moreuz, morski put velikog strateškog značaja, kroz koji se transportuje petina nafte koja se potroši u svetu.

SAD: IRANCI UKLANjALI NEEKSPLODIRANU MINU
Amerika optužuje Teheran za napade na brodove, bez ikakvog povoda. Svoje tvrdnje potkrepljuje video-snimkom na kojem se, kako tvrdi, vidi kako iranska Revolucionarna garda uklanja neeksplodiranu minu sa jednog od tankera, koji je u japanskom vlasništvu.

 

Izvor Rojters/RTS, 14. jun 2019.

TRAMP: IRAN STOJI IZA NAPADA NA TANKERE
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je da Iran stoji iza napada na naftne tankere u Omanskom zalivu. Iran kategorički negira te optužbe. „To je zaista učinio Iran, i vi znate da su oni to učinili jer ste vi videli brod“, izjavio je Tramp u intervjuu televizijskom kanalu „Foks“, ukazujući na video-snimak na kojem se vidi kako iranski vojnici uklanjaju neeskplodiranu minu s napadnutog tankera u Omanskom zalivu.

Prema Trampovim rečima, na mini je „bilo napisano Iran“. Američki predsednik je dodao da se SAD prema tom incidentu odnose veoma ozbiljno. Šef iranske diplomatije Mohamed Džavad Zarif izjavio je ranije da su optužbe SAD o umešanosti Irana u napade na tankere neosnovane. Armija Irana je saopštila da je uputila grupu vojnika s jednog broda i jednog helikoptera na mesto gde su napadnuta dva tankera u Omanskom zalivu radi spasavanja i pružanja pomoći povređenima.

Iranski i arapski mediji su 13. juna saopštili da su u Omanskom zalivu napadnuta dva naftna tankera. Prema nekim informacijama, reč je o napadu torpedima, zbog čega je na tankerima došlo do eksplozija i požara. Svi članovi napadnutih brodova evakuisani su na teritoriju Irana. Prema rečima vlasnika jednog od tankera, na palubi jednog od brodova bilo je 11 Rusa, niko od njih nije povređen. Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov je izjavio da Rusija upozorava da niko ne pokušava da optuži Iran za taj incident i pozvao da se on ne koristi za povećanje napetosti u regionu.

 

Izvor Sputnjik, 14. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u