Tadić: Stranci traže da ne uznemiravamo javnost jer im je Vučić obećao Kosovo

Rekao je da se zalaže za rešenje „stvaranjem dva entiteta na Kosovu“ i za „izlazak iz zamrznutog konflikta“

Nekadašnji predsednik Srbije (2004-2012) Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke, izjavio je da „stranci traže od opozicije da ne uznemirava javnost, jer im je (aktuelni predsednik Aleksandar) Vučić obećao Kosovo“.

Tadić je za Blic rekao da niko ne može da kaže kada će biti rešenja za problem Kosova, ali da važnijim smatra kakvo će biti to rešenje. Rekao je da se zalaže za rešenje „stvaranjem dva entiteta na Kosovu“ i za „izlazak iz zamrznutog konflikta“. Tadić je objasnio da „ne bi nikada podržao rešenje onih koji su obećanjem o servilnosti na pitanju Kosova došli na vlast i kojima je očuvanje ličnih interesa i vlasti iznad očuvanja nacionalnih interesa“.

Zato je smenjivanje sadašnje vlasti, rekao je Tadić, „veliki deo rešenja i kosovskog problema jer bez toga nema ni prostora za bilo kakvo rešenje koje zaista štiti interese Srbije i njenih građana“. Da bi uopšte moglo da se govori o planu za Kosovo, Tadić smatra da se moraju znati „priroda i obim dogovora i obećanja koja je ova vlast pravila tokom godina njihove netransparentne kosovske politike“, odnosno tokom „unazađivanja naše pozicije na Kosovu nakon sedam godina Vučićevog režima“.

Tadić smatra da je Vučić organizovao „unutrašnji dijalog“ o Kosovu „ne u svrhu stvarnog dijaloga, već podele odgovornosti za sopstvene odluke i privida konsenzusa o čemu je sam donosio odluke“. Bivši predsednik je sadašnjeg još jednom pozvao na „TV-duel“ jer je „neophodno da građani znaju punu istinu“ koju ne znaju jer su „izloženi propagandnom ispiranju mozga, a dok ne znaju istinu, ne mogu donositi pravi sud“. „Vučiću odgovaraju obmanuti građani kako bi na njih mogao da prebaci odgovornost referendumom (o Kosovu) koji najavljuje“, rekao je Tadić za Blic.

 

Izvor Beta/Blic/N1, 16. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u