Han: Otvorite pregovore sa S. Makedonijom, za Srbiju bi to bio važan signal

„Svi treba da shvate koliko je u interesu celog regiona važno dati znak jednoj zemlji“, poručio je Han.

Politički kompromis na Zapadnom Balkanu mora biti nagrađen, poručuje uoči sutrašnje sednice Saveta EU komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han.

U okolnostima u kojima bi Savet EU mogao u utorak ponovo da odloži odluku o pokretanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Han je pozvao ministre EU da što pre omoguće pokretanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i ocenio da bi to bio važan znak za ceo region.

– Ako ponovo bude pokrenut dijalog između Srbije i Kosova, oni moraju da vide da će investicija u pronalaženje političkog kompromisa biti nagrađena. U suprotnom nemaju podsticaj. Svi treba da shvate koliko je u interesu celog regiona važno dati znak jednoj zemlji – poručio je Han.

Johanes Han je pred sutrašnji sastanak Saveta EU, koji će razmatrati politiku proširenja i napredak zemalja u procesu evrointegracija, ponovio da je Severna Makedonija uradila sve što je od nje traženo i upozorio da bi svako odlaganje adekvatnog EU odgovora na to predstavljalo rizik. On je ponovio da, ako jedna zemlja koja je investirala mnogo u evropsku perspektivu, a njeni lideri pokazali hrabrost u postizanju kompromisa ne bude nagrađena za to, onda EU gubi kredibilitet, ali i moć delovanja u celom regionu Zapadnog Balkana.

Ministri spoljnih i evropskih poslova EU na sastanku Saveta u Luksemburgu sutra bi trebalo da donesu zaključke i preporuke o daljim koracima zemalja koje se nalaze u procesu pristupanja EU. Očekuje se i da se definiše i odgovor Saveta na preporuku Evropske komisije o pokretanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Prema poslednim informacijama, ta odluka mogla bi da bude ponovo odložena.

Dok se grupa zemalja na čelu sa zemljama Baltika i Centralne Evrope zalaže za otvaranje pristupnih pregovora već u junu, Nemačka traži odlaganje do septrembra zbog rasprave na Bunsetagu. Istovremeno, Francuska i Holandija smatraju da bi ta odluka za Severnu Makedoniju mogla biti doneta i kasnije, a protive se i početku pristupnih pregovora sa Albanijom zbog, kako ocenjuju, neubedljivih dokaza o napretku u oblasti vladavine prava, prvenstveno u borbi portiv organizovanog kriminala.

 

Izvor Tanjug/Blic, 17. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u