Španija uprkos pritisku SAD prva u Evropi uvela Huavejevu 5G mrežu

Vodafon Španija komercijalno je pokrenuo uslugu u 15 gradova, uključujući Madrid i Barselonu, ​​i to u saradnji sa Huavejem

Španija je postala jedna od prvih evropskih zemalja koja je uvela 5G mrežu. Vodafon Španija komercijalno je pokrenuo uslugu u 15 gradova, uključujući Madrid i Barselonu, ​​i to u saradnji s kineskim telekomunikacionim gigantom Huavej.

Lokalni prijenosnik drugog najvećeg mobilnog operatera na svijetu Vodafon postao je prvi koji je pokrenuo superbrzu mobilnu telefonsku mrežu, koja obećava preuzimanje brzine do jednog gigabita u sekundi na španskom tržištu u subotu. Osim španske prijestonice i glavnog grada autonomne regije, usluge će takođe biti dostupne u Valensiji, Malagi, Sevilji, Saragosi, San Sebastijanu, Bilbau, Vitoriji, La Korunji, Vigu, Hihonu, Pamploni, Santanderu i Logronu. Kompanija koristi opremu švedskog proizvođača Erikson i Huavej, koja je stavljena na američku “crnu listu”, što ozbiljno ograničava američke kompanije u trgovanju s kineskom kompanijom.

Prije Španije, samo su dvije evropske zemlje komercijalizovale 5G: Švajcarska i Velika Britanija. Međutim, Vašington već podstiče svoje saveznike da odbace Huavej 5G tehnologiju, navodeći bezbednosne probleme. Uprkos pritisku SAD-a, britanski zakonodavci nisu zabranili Huaveju da do sada učestvuje u mreži pete generacije, ali mobilni operateri EE i Vodafon već su ispustili Huavej telefone iz svojih 5G planova. U međuvremenu, telekomunikaciona kompanija Sanrajz najavila je prvi 5G smartfon u Švajcarskoj u partnerstvu s Huavejem.

Izvršni direktor Vodafona Nik Rid ranije upozorio je kako bi zabrana Huaveja iz evropskih 5G mreža bila štetna za operatere i potrošače i mogla bi vjerovatno za dvije godine odložiti njeno uvođenje. “To je strukturno nepovoljno za Evropu. Naravno, SAD nema taj problem jer ne stavljaju Huavejevu opremu” rekao je Rid. Napad SAD-a na kineski Huavej došao je usred trgovinskog spora između dvije najveće svjetske ekonomije. Trampova administracija optužila je tehnološkog diva da špijunira za kinesku vladu, što je tvrdnja koju kompanija snažno poriče. Nakon što je telekomunikacioni div u Vašingtonu stavljen na crnu listu, Peking je zaprijetio da će sankcionisati sličan popis kompanija koje štete interesima kineskog poslovanja.

 

Izvor logicno.com, 17. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u