Da li Nemci ruše Ramu? Bild objavio prisluškivane snimke, Rama tvrdi da se radi o uceni

„Prisluškivani razgovori potiču iz dosijea 184, koji je tri godine stajao u fiokama albanskog tužilaštva“, piše novinar Piter Tide

Nemački Bild objavio je snimke prisluškivanih razgovora na kojima se čuje kako funkcioneri Socijalističke partije Albanije dogovaraju manipulaciju glasovima.

„Prisluškivani razgovori potiču iz dosijea 184, koji je tri godine stajao u fiokama albanskog tužilaštva“, piše novinar Piter Tide. Na snimcima se čuju razgovori o pretnjama, kupovini i manipulaciji glasovima u pograničnom gradu Piškopeja. U prisluškivanim razgovorima se čuju glasovi aktuelnog albanskog premijera Edija Rame, bivšeg ministra ekonomije Damijana Điknurija, direktora albanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Arbena Kešija i drugih funkcionera Socijalističke partije u toj zemlji.

Na jednom od 16 objavljenih snimaka premijer Rama u telefonskom razgovoru s Kešijem na dan izbora pita da li su realizovani postavljeni ciljevi, na šta sagovornik odgovara potvrdno.  Odmah posle objavljivanja snimaka, Tužilaštvo za teška krivična dela je najavilo istragu protiv lica koji su izvadili te materijale iz dosijea.

“Tužilaštvo za teška krivična dela pažljivo prati novonastalu situaciju bez presedana, što ozbiljno utiče na imidž albanskog tužilaštva, a nastala je kršenjem zakona”, navodi se u saopštenju Tužilaštva. Albanski premijer je tim povodom najavio tužbu protiv nemačkog novinara Pitera Tidea, a na svom nalogu na Tviteru objasnio je zašto spor pokreće u Nemačkoj.

„Odlučio sam da ovaj spor vodim u nemačkim sudovima, u toj blagoslovljenoj zemlji, gde se pravda ne igra s tajnama istrage i gde se dostojanstvo građana i države poštuje kao neprocenljiva vrednost. ‘Ajde da vidimo ko je u pravu“, napisao je Rama, koji je prethodno ove snimke ocenio kao ucenu.

Putem Fejsbuka on je dobio odgovor od Tidea, koji je napisao da „Rama još nije čuo o nezavisnom pravosuđu“, pa zato zahteva istragu tužilaštva. „Zato što šef albanske vlade još nije čuo o nezavisnom pravosuđu sada zahteva da tužilaštvo istražuje. I zato što je on sada u Londonu, trebalo bi da dobije lekciju o tome šta su nezavisni tužioci i pravi, funkcionalni sudovi”, odgovorio je Tide na Raminu najavu da će ga tužiti.

Rama, uz premijere Srbije i Severne Makedonije, Anu Brnabić i Zorana Zaeva, učestvuje danas u Londonu na konferenciji Fajnenšel tajmsa i Komorskog investicionog foruma (KIF) na temu „Mogućnost ulaganja u brzo rastućem regionu“ na kojem se predstavljaju investicioni potencijali Zapadnog Balkana, a ispred hotela gde se forum održava Albanci protestuju protiv Rame i njegove politike.

 

Izvor Tanjug/B92, 18. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u