Jerusalim post: SAD razmatraju avio napad na iranski nuklearni objekat

„Radi se o forsiranom bombardovanju koje će imati jedan, konkretan cilj“, navodi izraelski list reči izvora

Američka administracija razmatra ideju bombardovanja iranskih objekata, vezanih za nuklearni program, piše Jerusalim post, pozivajući se na diplomatske izvore u UN.

„Radi se o forsiranom bombardovanju koje će imati jedan, konkretan cilj“, navodi izraelski list reči izvora. U diskusiji po ovom pitanju učestvuju visoki vojni zvaničnici, predstavnici Pentagona i savetnici predsednika SAD Donalda Tampa, navodi list. Ova odluka je bila tema razgovora u Beloj kući i pre nedavne izjave Irana o povećanju proizvodnje uranijuma, navodi se u saopštenju.

Sam predsednik Tramp, prema pisanju lista, ne pokazuje entuzijazam za vojno rešenje iranskog problema, ali ipak može dati pristanak na savet državnog sekretara SAD Majk Pomeo. Ranije je Iran saopštio da će u narednih deset dana probiti ograničenje zaliha uranijuma koje su određene nuklearnim sporazumom Teherana sa svetskim silama. On je upozorio da Iran ima potrebu za obogaćenim uranijumom do 20 odsto, što je samo korak od nivoa dovoljnog za izradu nuklearnog oružja. Iran je već učetvorostručio proizvodnju nisko obogaćenog uranijuma i rekao da će Teheran povećati nivoe obogaćivanja uranijuma „na osnovu potreba zemlje“.

 

Izvor Sputnjik, 18. jun 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u