FED gurnuo cenu zlata na petogodišnji maksimum

Zlato za spot isporuku dostiglo je cenu koja nije zabeležena više od pet godina, „uzletevši“ za 1,62 odsto na oko 1.381,94 dolara po unci

Cene zlata su porasle tokom trgovanja u Aziji, nakon što je američka Uprava federalnih rezervi (FED) „odškrinula vrata“ za dalje smanjivanje kamatnih stopa. Zlato za spot isporuku dostiglo je cenu koja nije zabeležena više od pet godina, „uzletevši“ za 1,62 odsto na oko 1.381,94 dolara po unci, prenosi Si-En-Bi-Si. Cena fjučersa zlata takođe je ostvarila snažan rast na 1.385,40 dolara za uncu, nakon što je, nešto ranije, ojačala za tri odsto na 1.397,70 dolara po unci, navodi Rojters.

Nakon jučerašnjeg zasedanja FED-a, kada je centralna banka SAD ostavila kamatne stope na nepromenjenom nivou, ali je „odškrinula vrata“ za njihovo moguće smanjenje u budućnosti, prinosi na desetogodišnje američke trezorske zapise pali su ispod 2,0 odsto, prvi put od novembra 2016. godine. U očekivanju da će se kamate FED-a smanjiti do 2020. godine, zlato je postalo „prilično atraktivno“, smatra Rob Karnel, glavni ekonomista i šef istraživanja za azijsko-pacifički region u „ING“ banci.

 

Izvor Sputnjik, 20. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u