Kremlj istakao važnost sastanka Rusija-SAD-Izrael u Jerusalimu

„To je veoma važan kontakt. Učesnici će razmeniti poglede o situaciji o regionu, posebno rešenje na Bliskom istoku“, rekao je Peskov

Kremlj je istakao važnost sastanka nacionalnih bezbednosnih savetnika iz SAD, Rusije i Izraela koji će u ponedeljak početi u Jerusalimu, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu objasnio da je taj događaj „vrlo važan za stabilnost Bliskog istoka u nemirna vremena“.

„To je veoma važan kontakt. Učesnici će razmeniti poglede o situaciji o regionu, posebno rešenje na Bliskom istoku, proces traženja rešenja u Siriji i druga pitanja, koja smatraju neophodnim za diskusiju“, preneo je sinoć Tass izjavu portparola Kremlja Dmitrija Peskova.

Dan ranije je Netanjahu govorio o važnosti sastanka sekretara Ruskog bezbednosnog saveta Nikolaja Patruševa, nacionalnog savetnika za bezbednost SAD Džona Boltona i njihovog izraelskog kolege Meira Ben-Šabata. „Nadamo se da će zajednički rad dovesti do zajedničkih praktičnih koraka čiji je cilj da se stabilizuje situacija u Siriji i čitavom Bliskom istoku“, rekao je portparol Patruševa Jevgenij Anošin.

Netanjahu je najavio taj sastanak krajem maja samo nekoliko trenutaka nakon raspuštanja izraelskog parlamenta Kneseta, pred druge izbore ove godine, rekavši da je „bez presedana i istorijski“. Eran Lerman, potpredsednik Jerusalimskog instituta za strategiju i bezbednost, rekao je da se takvi sastanci obično održavaju na mestima poput Ženeve, a da činjenica što će se sada održati u Izraelu pokazuje da je ta zemlja „značajan igrač u međunarodnim događajima te vrste i šamar u lice Irancima“.

Za Irance je rekao da su „stajali rame uz rame s Rusijom“ u spasavanju sirijskog predsednika Bašara Asada ali su im se posle putevi razišli. „To je šamar Irancima i pokazatelj da ne mogu više da zaključuju da je Rusija prijateljska prem njihovim dugotrajnim namerama u Siriji“, rekao je on. Ipak Patrušev se u sredu sastao u Ufi u Rusiji sa sekretarom Iranskog vrhovnog nacionalnog saveta Ali Šamkhanijem da diskutuje o bezbednosnim pitanjima i saradnji na „antiterorističkom putu“, kako su preneli ruski mediji.

 

Izvor Beta/Danas, 20. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u