Mond objavio koje zemlje EU su blokirale Albaniju i S. Makedoniju

Francuska, Nemačka i Holandija u Luksemburgu nisu odobrili odluku o početku pregovora o pristupanju u EU

Francuski list Mond navodi da su Francuska, Nemačka i Holandija zemlje koje su blokirale početak pregovora o pristupanju u EU za Albaniju i Severnu Makedoniju.

Kako prenosi skopski portal Plus info, Francuska, Nemačka i Holandija u Luksemburgu nisu odobrili odluku koja bi bila previše simbolična za njih, a to su pristupni pregovori za dve balkanske države. „Ovo pitanje zahteva jednoglasnost svih 28 članica Unije“, navodFi francuski list.

Prema Mondu, pitanje o proširenju EU ostaje tema podeljenosti između država-članica Unije i oni će ponovo raspravljati o mogućem usvajanju odluke u oktobru. „Činjenica što nemački Bundestag još nije odlučio po preporuci Evropske komisije o pregovorima sa Skopljem i Tiranom, bila je dobar izgovor za kolebljive članice EU da ne usvoje odluku“, dodaje Mond.

Holandski parlament, navodi se, odbacio je ideju o bilo kakvoj odluci o Albaniji u 2019. godini. Kada je reč o Francuskoj, njena pozicija je da neće biti proširenja bez prethodne dublje integracije unutar EU bloka. „Bez sumnje ovde je takođe reč o ‘apsorpcijskim kapacitetima’ EU i strategiji za Zapadni Balkan, odnosno da ih ‘vežete za Evropu bez da ih integrišete’. Crna Gora pregovara od 2012, Srbija od 2014, Bosna i (teritorija) Kosovo su potencijalni kandidati“, navodi Mond.

 

Izvor Tanjug/B92, 20. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u