Hrvatska počinje da uvozi radnike iz Bangladeša i sa Filipina

Hrvatska je spremna uvesti radnike iz Bangladeša, objavila je ambasada te države u Hagu, nakon sastanka sa zvaničnikom Hrvatske

Mediji pišu kako je Hrvatska već preduzela korake da nedostatak radne snage nadoknadi ljudima iz ove dvije azijske zemlje.

Hrvatska je spremna uvesti radnike iz Bangladeša, objavila je ambasada te države u Hagu, nakon sastanka bangladeškog ambasadora Šeikha Mohammeda Belala sa zamjenikom ministra rada Hrvatske Draženom Opalićem. Kako su objavili iz ambasade Bangladeša, na sastanku u Zagrebu je zamjenik ministra najavio da će Hrvatska uskoro u Bangladeš poslati nacrt memoranduma o razumijevanju, dokumenta koji opisuje dogovor između dvije države o toj temi.

Nakon potpisivanja memoranduma biće pokrenute nužne pripreme kako bi se regrutovala potrebna radna snaga iz te države, piše zagrebački Večernji list u petak. Opalić je ambasadoru Belalu prenio namjeru kako Hrvatska, između ostalih, želi zapošljavati ljekare, medicinske sestre, stručnjake za informatiku, turističke i građevinske radnike.

PRIORITET DOMAĆA RADNA SNAGA
Ambasador je prenio uvjeravanja kako je Bangladeš sposoban osigurati kvalifikovanu i nekvalifikovanu radnu snagu za sve sektore. Na upit o detaljima dogovora iz Ministarstva rada i penzijskog sistema potvrdili su da je pomoćnik ministra primio ambasadora Bangladeša, kojeg je interesovala mogućnost saradnje na području tržišta rada.

„Ministarstvo kontinuirano prati situaciju na tržištu rada kako bi odgovorilo na sve izazove u pogledu potražnje za radnom snagom. Ali, kao što ministar [Marko] Pavić stalno naglašava, prioritet Vlade je zapošljavanje domaće radne snage“, odgovorili su iz ovog ministarstva za Večernji list.

„Istražili smo tržište i otkrili da Hrvatska ima velike potrebe za uvozom radne snage. Mi možemo zadovoljiti tu potražnju“, rekla je Elsa U. Vilja, čelna osoba Filipinskog udruženja izvoznika usluga, koja okuplja oko 300 licenciranih agencija za izvoz radne snage. „Početkom ove godine kazali su nam da vam je potrebno oko 2.000 radnika, a te potrebe su od tada samo narasle. Mi možemo zadovoljiti tu potražnju za radnicima“, rekla je ona u razgovoru za zagrebački Jutarnji list od petka.

„Radnici koje nudimo različitih su struka. Kako čujemo, Hrvatska u ovom trenutku najviše traži radnike u turizmu i ugostiteljstvu… No, nudimo i radnike u građevinarstvu, kao i u poljoprivredi“, dodala je Vilja, kojoj je ovo druga posjeta Hrvatskoj, u kojoj je boravila u oktobru prošle godine.

PLATE OD 450 DO 700 EVRA
„Minimalna plata za koju bi slabije obrazovani došli raditi je 450 eVra mjesečno, plus smještaj i hrana. Kod onih obrazovanijih plata ne bi smjela biti ispod 700 evra“, izjavila je Vilja.

U početku bi filipinski radnici uglavnom bili zaposlenici agencija, no s vremenom mogli bi i samostalno zasnivati radni odnos, pojasnila je. Izdavanje papira potrebnih za rad u dosadašnjim je slučajevima išlo razmjerno brzo, ali teškoća je s izdavanjem viza, jer Hrvatska nema ambasadu na Filipinima, rekla je Vilja za Jutarnji list.

 

Izvor Al Džazira, 21. jun 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u