Tramp priznao: Zaustavio sam napad na Iran 10 minuta pre početka

„Pitao sam koliko će ih umreti? Sto pedeset ljudi, gospodine, bio je odgovor generala. Deset minuta pre početka, zaustavio sam napad“, rekao je

Američki predsednik je u poslednjem trenutku odlučio da ne napadne Iran nakon što je čuo da bi u napadu bilo puno žrtava, te da američki odgovor na rušenje drona ne bi bio proporcionalan.

Donald Tramp je na Tviteru objavio objašnjenje drame koja umalo dovela do novog rata. Kako je rekao, vojska je planirala da pogodi tri lokacije u Iranu i tada mu je rečeno da bi 150 ljudi poginulo. „… U ponedeljak su oborili bespilotnu letelicu koja je letela iznad međunarodnih voda. Bili smo napeti i spremni da uzvratimo sinoć na tri različite lokacije. Pitao sam koliko će ih umreti? Sto pedeset ljudi, gospodine, bio je odgovor od generala. Deset minuta pre početka, zaustavio sam napad“, napisao je Tramp.

On je u sledećem tvitu napisao da to ne bi bilo proporcionalan odgovor na rušenje bespilotnog drona. „Ne žurim, naša vojska je ponovo izgrađena, nova i spremna za pokret, daleko je najbolja na svetu. Sankcije grizu Irance sve više. Iran nikad neće imati nuklearno oružje, ne protiv SAD i ne protiv sveta!“, napisao je on.

Inače, on je svoje obrazlaganje počeo kritikovanjem svog prethodnika Barake Obame i njegovog, kako je naveo „očajnog i užasnog sporazuma sa Iranom“.

Kako je prethodno preneo Njujork tajms Tramp je naredio napad na Iran, a zatim obustavio naređenje. Prethodno su američki zvaničnici naveli da je Iran srušio američki dron u međunarodnim vodama, dok Iranci tvrde da je on narušio njihov vazdušni prostor.

Tenzije između dve zemlje su u poslednje vreme sve jače, nakon niza napada na naftne tankere u Persijskom zalivu, za koje su SAD okrivile Iran. Odnosi SAD i Irana su u konstantnom padu otkako je Tramp povukao svoju zemlju iz nuklearnog sporazuma sa Teheranom i uveo sankcije toj bliskoistočnoj zemlji, koju optužuje da radi na nuklearnom oružju i da podržava teroriste.

 

Izvor Blic, 21. jun 2019.

„IMALI SMO NA NIŠANU VAŠ AVION SA 35 LjUDI“
Prema najnovijim informacijama koje dolaze iz Teherana, Iran je na nišanu imao i američki avion, u kojem je bilo 35 ljudi, ali se od gađanja te letelice uzdržao.

Umesto toga, gađan je američki vojni dron čije obaranje je zamalo izazvalo objavu rata, jer je američki predsednik, prema pisanju Njujork tajmsa, naredio rano jutros napade na iranske ciljeve. Međutim, Tramp je to naređenje povukao, i to u poslednjem trenutku, piše B92.

 

Izvor Sputnjik, 21. jun 2019.

MOSKVA VAŠINGTONU: RAZMISLITE O POSLEDICAMA
SAD namerno izazivaju opasne tenzije sa Iranom i dovode situaciju na ivicu rata, upozorio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov. On je pozvao Vašington da razmisli o mogućim posledicama eventualnog konflikta sa Iranom.

Komentarišući pisanje Njujork tajmsa da je američki predsednik Donald Tramp prvo odobrio napad na Iran, pa povukao naređenje, Rjabkov kaže da to pokazuje da je situacija ekstremno opasna. „Ne želim da ocenjujem šta se zaista događalo u poslednjim trenucima, ali, sudeći po informacijama u medijima, situacija je krajnje opasna. Ja bih to nazvao igranjem na ivici rata“, istakao je.

Podsetimo, prethodno je list Njujork tajms saopštio da je američki predsednik Donald Tramp prvo odobrio nanošenje vojnih napada na Iran, a potom otkazao operaciju.

 

Izvor Sputnjik, 21. jun 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u