Predsednik skupštine Gruzije podneo ostavku, 240 povređenih u incidentima

Zbog govora ruskog poslanika u Tbilisiju izazvani masovni neredi, što je dovelo do jedne ostavke i 240 povređenih ljudi

Predsednik skupštine Gruzije Iraklij Kohabidze podneo je ostavku, saopštio je generalni sekretar partije Gruzijska mečta Kaha Kaladze. Kako je objasnio, ovu odluku on je doneo zbog „odgovornosti koju oseća pred narodom“.

Podsetimo, u gruzijskoj prestonici juče je održana Generalna sednica Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja, koju je šef ruske delegacije Sergej Gavrilov otvorio sedeći u fotelji predsednika gruzijskog parlamenta, što je izazvalo nezadovoljstvo opozicionih poslanika iz Jedinstvenog nacionalnog pokreta i poslanika Evropske Gruzije.

Ubrzo zatim, opozicionari su napustili dvoranu, a sednica je bila prekinuta. Nakon toga, zgradu parlamenta su zauzeli ekstremisti. Potom su specijalne jedinice policije upotrebile suzavac i gumene metke protiv demonstranata koji su se nalazili ispred parlamenta u Tbilisiju tražeći ostavke članova Vlade. Ukupno je povređeno 240 ljudi, dok je Rusija ovaj incident ocenila kao „rusofobičnu provokaciju“.

 

Izvor Sputnjik, 21. jun 2019.

PUTIN SA SAVETOM BEZBEDNOSTI: U GRUZIJI SE DESILA OPASNA STVAR
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa Savetom bezbednosti Rusije u vezi sa situacijom u Gruziji, ali i u vezi sa porastom tenzija u Persijskom zalivu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Isprovocirana ekstremističkim elementima, rusofobična provokacija prema ruskim parlamentarcima ocenjena je kao izuzetno opasna pojava“, pojasnio je Peskov. On je saopštio i da je Ministarstvu inostranih poslova Rusije bilo savetovano da „upozore ruske građane koji nameravaju da putuju u Gruziju o potencijalnoj opasnosti zbog minulih dešavanja“.

Pored toga, reči je bilo i o situaciji u Persijskom zalivu, gde su svi učesnici sastanka izrazili veliku zabrinutost i pozvali sve strane na suzdržanost. Ocenio je i da su Putin i predstavnici Saveta bezbednosti Rusije saglasni da bi bilo kakvi nepromišljeni koraci mogli da izazovu velike posledice po regionalnu stabilnost, kao i po stabilnost celog sveta.

Pored Putina, na sastanku su bili i predsednica Saveta federacije Rusije Valentina Matvijenko, predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin, sekretar Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev, ministri Sergej Lavrov, Sergej Šojgu i Vladimir Kolokoljcev, kao i rukovodioci FSB i Spoljno-obaveštajne službe Aleksandar Borotnjikov i Sergej Nariškin.

 

Izvor Sputnjik, 21. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u