Novosti: Podgorica namerno obmanula građane o zaključku Venecijanske komisije

Ono što ohrabruje Mitropoliju jeste decidirana poruka Komisije da ne sme biti nasilnog oduzimanja i preknjižavanja crkvene imovine

Portparol Venecijanske komisije (VK) Saveta Evrope Panos Kakavijatos saopštio je da će mišljenje o predlogu crnogorskog zakona o slobodi veroispovesti na njihovom sajtu biti objavljeno sutra. Razlog „kašnjenja“ leži u tome što je mišljenje VK prošlo kroz više važnih izmena i dopuna. – Tekst usvojenog mišljenja trebalo bi da imamo u ponedeljak – izjavio je Kakavijatos.

Premijer Duško Marković poručuje da ukoliko Mitropolija crnogorsko-primorska nije zadovoljna mišljenjem Venecijanske komisije i želi agresivnu kampanju, to je onda unapred osuđeno na propast.

– Od Venecijanske komisije, kroz mišljenje o zakonu, dobili smo potvrdu naše slobode, nezavisnosti i demokratskog potencijala. Državi je njenim ustavom dato pravo da uređuje sva društvena pitanja – ne na nečiju štetu, nego u interesu svakog građanina i njegovih prava i sloboda. Tako će biti i sa ovim zakonom. Mi nećemo uređivati ko će i kada ići u crkve i manastire, ali one pripadaju narodu, odnosno državi Crnoj Gori, i to niko ne može osporavati – kazao je Marković.

Mitropolija crnogorsko-primorska, međutim, ocenjuje da je kod Vlade Crne Gore postojala evidentna namera da se javnost pogrešno i tendenciozno informiše – da su sve odredbe predloga zakona dobile pozitivno mišljenje Venecijanske komisije i da su pozitivno ocenjene sve odredbe tog zakona, što nije tačno, saopštili su juče iz Mitropolije.

– Upravo odredbe iz čl. 62 i 63 predloga zakona, kojima je bilo planirano jednostrano preknjižavanje crkava, džamija, katedrala i druge nepokretne imovine crkava i verskih zajednica, nisu podržane na način koji je želela, predlagala i očekivala Vlada Crne Gore. Dostupnost sudskim i upravnim procedurama i sada, bez ovakvog predloga zakona, postoji u pravnom sistemu Crne Gore. Ali ovde to nije bio cilj. Naprotiv, ideja je bila da se, mimo propisanih sudskih procedura, Crkva i verske zajednice liše svojih svetinja i imovine koja im je kroz vekove zaveštavana od vernika – ističe se u saopštenju.

Ono što ohrabruje Mitropoliju crnogorsko-primorsku jeste decidirana poruka „Venecijanaca“ da ne sme biti nasilnog oduzimanja i preknjižavanja crkvene imovine. Oni su na 23 strane izneli brojne negativne komentare, kritike i obavezujuća uputstva, a jedno od njih je da „nacrtom zakona treba jasno ukazati da eventualna promena vlasništva nad verskom imovinom neće automatski uticati na već postojeće pravo na korišćenje te imovine“.

Suštinska poruka Venecijanske komisije sadržana je u odredbi 63, koja treba „jasno da ukaže na pravo dotične verske zajednice da bude obaveštena i da učestvuje u upravnom postupku pred državnim organom nadležnim za poslove katastra, čiji javni autoritet podnese zahtev za promenu vlasništva nad crkvenom imovinom, a u korist države“.

– Ako poslednja izjava predstavnika Mitropolije crnogorsko-primorske Velibora Džomića znači da je MCP zadovoljna mišljenjem Venecijanske komisije o predlogu zakona o slobodi veroispovesti, pa makar to bilo i iz razloga što ga smatraju negativnim, to je veoma dobra vest – poručili su iz Vlade Crne Gore, dodajući da je ona „veoma zadovoljna“ mišljenjem VK, i da je spremna da u finalnom tekstu predloga zakona integriše stručne preporuke i sugestije VK za dalje unapređenje i preciziranje zakonskih odredvi.

Takav stav MCP, kažu u Vladi Crne Gore, znači da nema nikakvih prepreka da „i ta verska zajednica učestvuje u konstruktivnom dijalogu sa ostalim verskim zajednicama i Vladom i da, na terenu pravnih činjenica i međunarodnih pravnih standarda, zajedno obezbedimo da finalni tekst zakona bude usaglašen sa preporukama Venecijanske komisije pre nego bude upućen Skupštini na razmatranje i usvajanje“.

VUČIĆ: BILO BI NAJBOLjE DA CRNA GORA I SRBIJA SPUSTE TENZIJE
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da bi bilo najbolje da Crna Gora i Srbija spuste tenzije, i dodao da će mišljenje o stavu Venecijanske komisije o crnogorskom zakonu o slobodi veroispovesti izneti kada on bude objavljen.

Vučić je, upitan da prokomentariše medijsku kampanju u Crnoj Gori protiv Srbije i Srba, kao i, prema mišljenju vlade u Podgorici, pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, kazao da se kampanja vodi u Crnoj Gori protiv Srbije i Srba, a u Srbiji se vodi obrnuta kampanja. – Najbolje je da stanemo i jedni i drugi. Voleo bih kada bi bilo moguće – naglasio je Vučić. On je dodao da mu je najsmešnije kada u medijima pročita da Srbija vodi kampanju protiv Crne Gore, a u njihovim medijima se objavljuje desetak strana o navodnoj stogodišnjoj srpskoj okupaciji Crne Gore.

Govoreći o pozivanju ambasadora Srbije u Podgorici Zorana Bingulca u Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore, on je ocenio da se radi o meri za unutrašnju upotrebu. – Pitao me je ministar Ivica Dačić da šalje notu. Zamolio sam ga da to ne radi. Mi ćemo to činiti kada bude bilo nešto stvarno, a ne zbog izjave nekih političara ili drugih. Mogli bismo na dnevnom nivou da šaljemo 15 nota. Ali bolje je da spuštamo tenzije. To služi interesima srpskog naroda. Podizanje tenzija neće nikome da posluži da živi bolje ni u Pljevljima, Herceg Novom i drugim mestima. Treba da pomognemo našem narodu, a ne da mu odmažemo – poručio je Vučić.

MARKOVIĆ: RADIMO SVOJ POSAO
Nisam mogao da verujem da manastir Ostrog nije crnogorski. Znao sam ko tamo služi, ali nisam znao da to nije crnogorska svetinja, crnogorsko versko i kulturno dobro. To nije ni manastir Morača, ni manastir na Cetinju. To jeste i mora biti državna imovina i državno vlasništvo – rekao je premijer Crne Gore Duško Marković. – Nisam mogao da verujem koliko će povodom zakona biti upereno strelica protiv Crne Gore… Nećemo se svađati, ali ćemo raditi svoj posao.

DRŽAVA IZGUBILA DVA SPORA
Procesi za crkve Svetog Đorđa u podgoričkom naselju Kruševac i Rođenja Bogorodice na Ćipuru, koji su vođeni pred crnogorskim sudovima, dokazali su da su one podignute u vreme Kraljevine Crne Gore. To znači da ne pripadaju državi, već Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

 

Autor Veliša Kadić

 

Izvor Večernje novosti, 23. jun 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u