Svetski jevrejski kongres: Hrvatska bi da menja istoriju

Izgradnja spomenika žrtvama holokausta u Zagrebu predstavlja pokušaj prikrivanja uloge NDH u zločinima nad Srbima, Jevrejima i Romima

Svetski jevrejski kongres (WJC), reagujući na najavu izgradnje spomenika žrtvama holokausta u Zagrebu, osudio je taj čin kao pokušaj prikrivanja uloge NDH u zločinima i pozvao grad da odustane od ideje, a hrvatske vlasti optužio da opet ulažu napore da prikriju monstruozne zločine ustaša nad Jevrejima, Romima i etničkim Srbima.

Iz WJC je poručeno da hrvatske vlasti to čine stvaranjem lažnog utiska da je samo nacistička Nemačka odgovorna za užase holokausta.

„Svetski jevrejski kongres pridružuje se svojoj zajednici u Hrvatskoj u osudi odluke zagrebačke skupštine o podizanju spomenika za šest miliona jevrejskih žrtava holokausta, kojom se bezočno ignoriše aktivna uloga Nezavisne države Hrvatske za vreme ustaškog režima u činjenju tih zločina tokom Drugog svetskog rata“, navodi se u saopštenju koje je danas dostavljeno Hini.

Agencija navodi da je Jevrejska opština Zagreb (ŽOZ) u sredu objavila da je zatražila poništenje „sramotne odluke“ o podizanju spomenika žrtvama holokausta u Zagrebu, jer smatra da time želi da se prikrije istina o stradanjima Jevreja u NDH.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine odlučili su na sednici održanoj 4. juna da će Grad Zagreb u Branimirovoj ulici, kod Glavne železničke stanice, podići spomenik žrtvama holokausta autora Dalibora Stošića i Krešimira Rogine, kao znak sećanja na šest miliona Jevreja stradalih u holokaustu, sa porukom da se prošlost ne ponovi.

U odgovoru na tu odluku, predsednik WJC Ronald S. Loder rekao je da su „vlasti u Hrvatskoj kontinuirano pokušavale da izmene istoriju i oslobode ustaški režim neupitne umešanosti u okrutna masovna ubistva Jevreja, Roma i etničkih Srba u periodu od 1941. do 1945“.

„Uvek postoji velika vrednost odavanja počasti svim žrtvama holokausta, ali novi spomenik grada Zagreba predstavlja iskrivljivanje istorije i uvredu sećanju na muškarce, žene i decu koji su bili žrtve ustaša i njihovog vođe Ante Pavelića. Hrvatske vlasti opet ulažu sve napore da prikriju monstruozne zločine ustaša stvaranjem lažnog utiska da je samo nacistička Nemačka odgovorna za užase holokausta“, naveo je Loder.

On je ocenio da „ne može da se govori o holokaustu u Hrvatskoj bez ukazivanja na središnju ulogu ustaškog režima u donošenju i sprovođenju rasnih zakona kojima su Jevreji, Romi i etničkih Srbi izloženi progonu, mučenju i smrti. U dodatku na javno odavanje počasti žrtvama Hitlerovog rata protiv Jevreja, Hrvatska mora posebno da oda počast žrtvama ustaškog režima”, poručio je Loder u saopštenju.

 

Izvor Tanjug/Blic, 22. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u