Da li Tači preti? „Ne bude li u 2019. sporazuma, ulazimo u opasnu zonu“

„Svi mi ovde smo svesni da ne možemo da čekamo još dvadeset godina da jednom za svagda okončamo odnose između nas i Srbije“, rekao je on

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je da ukoliko ove godine ne bude postignut pravno obavezujući sporazum između Kosova i Srbije može doći do opasne zone i destabilizacije celog regiona.

„Želimo da jednom za svagda pojasnimo naš odnos kao države sa državom Srbijom, što se može postići samo kroz dijalog koji će imati jasne rokove, precizne ciljeve, garancije i međunarodnu podršku SAD i EU. Ne sumnjam da ako ove godine ne napravimo pravno obavezujući sporazum između Kosova i Srbije, ući ćemo u opasnu zonu odnosa koji bi mogli da destabilizuju ceo region”, rekao je Tači na otvaranju konferencije „Glas naroda”.

On je naglasio da situacija i nedavni događaji uopšte nisu obećavajući i da se stvari uopšte ne kreću. „Uprkos nedavnim inicijativama za otvaranje dijaloga, rezultat je nula. Nedostatak dijaloga i mogućnost postizanja sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije je najveći mogući rizik za bezbednost i stabilnost Kosova”, rekao je on.

Kosovski predsednik je rekao da je zadovoljan što scenario „korekcije granica” u istraživanju ima najveću građansku podršku. „Svi mi ovde smo svesni da ne možemo da čekamo još dvadeset godina da jednom za svagda okončamo odnose između nas i Srbije. Vreme nije naš saveznik. Status kvo u ovim izveštajima sa Srbijom je nestabilan. To je jasno dokazano u vašem istraživanju, prema kojem je više od 91 odsto ispitanika protiv statusa kvo”, rekao je Tači. On je naveo da kao predsednik Kosova ima moralnu dužnost da učini sve da pomogne da se Albanci koji žive u Preševskoj dolini pridruže Kosovu na potpuno miran i demokratski način, prenosi Beta.

 

Izvor Politika, 24. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u