Dačić: Srbija protiv zaoštravanja odnosa sa Crnom Gorom

Srbija je apsolutno protiv zaoštravanja odosa sa Crnom Gorom, kao i zaoštravanja odnosa između srpskog i crnogorskog naroda, rekao je on

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Beogradu da nije realno da se samo SAD uključe u dijalog Beograda i Prištine, ali i da on ne može da podrazumeva da Srbija prizna Kosovo na celoj njegovoj teritoriji. „Za sada nema najave bilo kakve promene formata i nije predviđeno uključivanje drugih zemalja u dijalog. Teško da mogu samo SAD da se uključe a ne i još neko, to nije realno“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare sa šeficom norveške diplomatije Inom Eriksen Sorajde.

On je kazao da je za Beograd od ključne važnosti da se dođe do kompromisnog rešenja kosovskog pitanja ali da ono ne može da podrazumeva da Srbija prizna Kosovo na celoj njegovoj teritoriji. „Srbija ne predstavlja prepreku za nastavak dijaloga, mi samo tražimo da se uklone postojeće prepreke kako bi on bio nastavljen“, naveo je Dačić. Šef srpske diplomatije je ocenio da je odlaganjem sastanka lidera Srbije i Kosova u Parizu propuštena prilika da se odblokira dijalog.

DAČIĆ: SRBIJA PROTIV ZAOŠTRAVANjA ODNOSA SA CRNOM GOROM
Srbija je apsolutno protiv zaoštravanja odosa sa Crnom Gorom, kao i zaoštravanja odnosa između srpskog i crnogorskog naroda, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i izrazio očekivanje da će Crna Gora poštovati prava srpskog naroda koji živi na njenoj teritoriji.

Dačić, upitan kakvo mišljenje Venecijanske komisije očekuje po pitanju predloga zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, rekao je da ne zna kakvo će mišljenje biti i da se nada da će ono biti takvo da spreči moguće probleme.

„Imajući u vidu da tu nije reč o nekim uvezenim Srbima, nego o Srbima koji žive vekovima u Crnoj Gori i kojih po popisu ima više od 30 odsto, očekujemo da država Crna Gora ima u vidu tu činjenicu i prava srpskog naroda koji tamo živi“, rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa norveškom ministarkom spoljnih poslova Inom Eriksen Sorajde.

Dodao je da Srbija očekuje i da se izbegavaju stvari koje mogu da izazovu velike sukobe. „Zato se i nadamo da će i mišljenje Venecijanske komisije biti takvo da spreči moguće probleme povodom tog zakona“, rekao je Dačić.

„NEMA PREVIŠE POZITIVNE KLIME ZA POLITIKU PROŠIRENjA“
Očigledno je da ovo nije vreme u kojem postoji previše pozitivna klima za politiku proširenja u EU, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, dodajući da Srbija smatra da bi proširenje bilo dobro i za samu Uniju. Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa norveškom ministarkom spoljnih poslova Ine Eriksen Sorajde, kazao da je možda EU i popularnija u zemljama regiona koje bi da postanu članice, nego u zemljama koje su već članice.

Prema njegovim rečima, kadrovski problemi sa kojima se trenutno nakon izbora za Evropski parlament suočava EU, postojali su i prilikom formiranja organa EU nakon prošlih izbora, ali sada postoje i druge krize, kao što je izlazak Velike Britanije, rasprava o ovlašćenjima, kao i to u kom će se pravcu razvijati proces proširenja i sama EU. „Sada nije baš pravi momenat da može da se kaže da je proširenje tema broj jedan. Mi mislimo da bi to bilo dobro i za samo EU, da je to plus koji EU možda nema u nekim drugim segmentima, odnosno da je politika proširenja najdelotvornija politika EU“, rekao je šef srpske diplomatije.

Upitan da li Srbiji nedostaje pažnja iz Brisela, Dačić je kazao da nam „ponekad ne nedostaje pažnja, kao i da bismo „ponekad voleli da nas malo manje pominju“. „Dođe vreme kada molite Boga da ne budete među top vestima Si-En-En-a ili nekih drugih televizijskih kanala, što znači da je dobro, jer obično nas spominju samo po lošem“, kazao je Dačić.

 

Izvor Večernje novosti, 24. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u