Erdogan i na ponovljenim izborima izgubio Istanbul, priznao poraz

Kandidat vladajuće AKP i bivši premijer Binali Jildirim priznao je poraz i čestitao Imamogluu pobedu na ponovljenim izborima

Kandidat opozicione Republikanske narodne partije Ekrem Imamoglu pobedio je na današnjim izborima za gradonačelnika Istanbula. On je osvojio 54 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati, navodi Rojters. Imamoglu je obećao „novi početak“ i kaže da je spreman na saradnju sa Erdoganom.

Kandidat vladajuće AKP i bivši premijer Binali Jildirim priznao je poraz i čestitao Imamogluu pobedu na ponovljenim izborima u Istanbulu. „Čestitam mu i želim mu uspeh“, rekao je Jildirim.

Pobedu kandidatu opozicije čestitao je i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. Na osnovu prebrojanih skoro svih glasova, Imamoglu vodi za više od 715.000 glasova, prenosi Rojters. Imamoglu je obećao je „novi početak“ u Istanbulu i izrazio je spremnost na saradnju sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Imamoglu je pobedio na izborima 31. marta i bio gradonačelnik 18 dana, ali je izborna komisija, na žalbu AKP, poništila te rezultate zbog neregularnosti.

Stanovnici Istanbula su danas ponovo izašli na birališta, nakon što su poništeni prethodni izbori održani 31. marta, na kojima je tesnom većinom pobedio lider opozicije Ekrem Imamoglu.

 

Izvor Rojters/RTS, 24. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u