Procurio razgovor Mila Đukanovića sa ambasadorom u Rusiji iz oktobra 2005. godine

Na snimku se može čuti razgovor nekadašnjeg ambasadora SCG u Moskvi, Milana Roćena i Mila Đukanovića

U snimku razgovora između nekadašnjeg amabasadora Državne zajednice Srbije i Crna Gora u Moskvi, Milana Roćena, i Mila Đukanovića višedecenijskog diktatora Crne Gore, koje IN4S ekskluzivno objavljuje, otkrivaju se detalji predreferendumskih priprema koje vrši crnogorski režim.

Ovaj snimak, kao i prethodno objavljeni je najvjerovatnije nastao sredinom oktobra 2005. godine. Podsjetićemo, da je kupoprodajni ugovor za KAP potpisan 17. oktobra 2005. godine. Interesantan detalj sa početka razgovora Roćena i Đukanovića je otkrivanje ”tehnologije” medijskog postupka koji praktikuje crnogorski diktator. Naime, Roćen mu šalje tri pitanja i tri odgovora na određene teme (Medojević, čika Ljuba, Proroković…)

Ono što je godinama poznato, sad dobija i materijalnu verifikaciju, a to je da se Đukanović izlaže, u principu, samo onom dijelu medijske scene gdje može strogo da kontroliše pitanja, a time i da daje pripremljene odgovore. Kao što čujemo, često i odgovore koje neko drugi priprema. Nedavno, imali smo priliku da vidimo čitav niz dramatičnih psihofizičkih reakcija crnogorskog diktatora kada pitanja nisu dirigovana.

Pominjanje Medojevića se najvjerovatnije odnosi na tezu koju je predsjednik PzP-a plasirao da je Đukanoviću, u slučaju gubitka referenduma, obezbijeđen azil u Moskvi. Upravo za to, Roćen uvjerava Đukanovića da mu ”niko nije rekao da ima tu…”

Posebno zanimljiv dio se odnosi na tretman koji kod Roćena i Đukanovića uživa porodica Karić (Bogoljub – Bogi i suprua Milanka). Naime, Roćen šokira Đukanovića predlogom da ”pet-šest-sedam sati s njim provedemo”, na što Đukanović preneraženo odgovora ”Za…..š?, Znaš ti jadan ne bio koji je to napor?!”. Potom ga Roćen uz gromoglasan smijeh oslobađa ”prijetnje”, ističući da je i on nedavno imao razgovore sa njima ”sat i po”, te da ga je Karić ”relaksirao”.

Vjerovatno najznačajniji dio razgovora se odnosi na susret sa Olegom Deripaskom u Dizeldorfu. Tih dana (oktobar 2005), Dizeldorf je bio centar za rusko-njemačke poslovne susrete, a u njemu se tradiocionalno održava najveći sajam, a gdje se Đukanović susreo sa Olegom Deripaskom u oktobru 2005. godine. Za taj susret, Đukanović kaže:

”Ovo sinoć nije bio neinteresantan razgovor, tako da, to ću ti ispričati kad dođemo, kad dođeš, kad se vidimo, ali zbog sadržine toga, i nekih planova, i ne pominji nikome da sam bio tamo, zato što, moraćemo nešto da se dogovaramo oko… nekih njihovih ideja.” Te ”ideje” se, jasno, odnose na zakulisne aranžmane oko KAP-a, te podrške ruskog oligarha procesu otcjepljenja Crne Gore. Podsjećamo, kupopradajni aranžman za KAP je potpisan 17. oktobra 2005.

Milo: Alo!

Roćen: Đe si?

Milo: Evo, malo prije došao, iz Dizeldorfa u Kotor, iz Kotora u Beograd, iz Beograda ovamo…

Roćen: Vidio sam sad slike, smiješ sa Svetom.

Milo: Jesu li izašle slike, jesu.

Roćen: Na RTS-u.

Milo: Hm.

Roćen: Pošto ja ođe imam sve televizije, razumiješ.

Milo: Mmm, da, da, da. Pa dobro, ti si ambasador državne zajednice.

Roćen: Jes, jes…

Milo: Zvao sam te ja danas pred odlazak iz Dizeldorfa.

Roćen: Vidio sam ja danas, pretpostavio sam, ali sam bio u razgovoru kod Mironova, pa mi je telefon ostao u kolima, znaš.

Milo: Mhm, mhm…Šta ima novo?

Roćen: Pa ništa posebno… Poslao sam ti neka tri pitanja i odgovora.

Milo: Dobro.

Roćen: Znaš šta sam ti poslao, za onu benu onog Medojevića, ono znaš… što smo ja i ti pričali… da ono nema, znaš, njemu niko ono nije rekao da ima tu…(nerazumljivo)

Milo: Mhm…

Roćen: Poslao sam za čika Ljubu (Prim. red. Ljuba Tadić, tadašnji predsjednik Pokreta za zajedničku državu).

Milo: Da…

Roćen: I poslao sam malo za, mislim da to nije loše, to ti možeš efektnije napraviti, iz DSS-a, onaj Proroković, kad kaže da trećina Srba najmanje živi u Crnoj Gori, i da Srbija mora da brine o tolikom broju Srba.

Milo: Mhmmm…

Roćen: Eto, to sam poslao.

Milo: Gdje si to poslao, kod koga, kod Vinke? (Vinka Jovović, šefica kabineta M. Đ. prim. red.)

Roćen: Kod Vinke, poslao sam to i mejlom noćas.

Milo: Dobro, dobro, fala ti. Pauza.. Ovo sinoć nije bio neinteresantan razgovor, tako da, to ću ti ispričati kad dođemo, kad dođeš, kad se vidimo, ali zbog sadržine toga, i nekih planova, i ne pominji nikome da sam bio tamo, zato što, moraćemo nešto da se dogovaramo oko…

Roćen: Neću.

Milo: Nekih njihovih ideja.

Roćen: Ma kakvi.

Milo: E?

Roćen: Tako.

Milo: Ovaaj, kad si ti u Beograd?

Roćen: Ja u neđelju veče, u ponedeđenik popodne, evo sad se čuh sa Vuletom, nisam znao da Sveto u tri sata ima sastanak sa njim. Pa on nek tada, posle tog sastanka ide na Kosovo, to je u četiri, pa on ne može prije sedam doći u Podgoricu.

Milo: Mhhmmm.

Roćen: Kad se ti vraćaš?

Milo: Pa ja ću najvjerovatnije otići u neđelju poslepodne, ovaj, moraću da svratim na još jedno mjesto, da se vidim sa jednim sagovornikom, odatle bih ondai išao na večeru u Beč, obavio prijepodnevnu turu, izlagao tamo, na podne bih imao razgovore sa Elektroprivredom austrijskom i sa Švimerom oko Kran Montana foruma, i vratio se, pa računam tamo, oko 4, 5 bih bio u Podgoricu.

Roćen: Mhm, super super, super.

Milo: Eto tako.

Roćen: Čućemo se mi još, dogovorićemo se, ‘ajd viđeću kako ja da dođem iz Beograda.

Milo: Dobro, dobro, nije problem, napravićemo..

Roćen: Dogovorićemo se ja i ti.

Milo: Važi.

Roćen: Bio mi je noćas Grizlov, prijem sam pravio u Ambasadi, pa mi došlo ovo društvo iz kluba.

Milo: Aaaa, ovo povodom ovog dolaska ove delegacije.

Roćen: Dolaska ove velike delegacije, čuvene…

Milo: Mhmmm.

Roćen: Znaš, ko je u toj delegaciji, ovaj kulturan, ovaj Čantrić.

Milo: Mhmmm, mhmm.

Roćen: Znaš ko je naj, naj, Ranko Kadić je za njih sve tata mata.

Milo: Zaj..avaš!

Roćen: Časti mi, kad ti kažem. Znaš li da sam zapanjen. On je sinoć u zdravici, na večeri zvaničnoj meni odu održao, a posle kad su otišli ovi Rusi, rekao je ovima, nemojte da od mene očekujete da ja na moje lajem u inostranstvo. Ako ću ja nešto da im kažem, ja ću da im kažem kod kuće.

Milo: Mhm.

Roćen: Časnu ti riječ dajem, ja sam zapanjen bio.

Milo: Mhm.

Roćen: To mi je najprijatnije iznenađenje. I vjeruj mi nešto, ako nije najelokventniji i najbolji od njih, evo ja se ne pomjerio. I to ona Filipova priča, svaki naš najgori, tamo je najbolji, eto.

Milo: Mhmmm.

Roćen: Eto.

Milo: Je..lo majku.

Roćen: Eto, časnu ti riječ dajem, eto! I pričaću ti, imao sam žestoku polemiku sinoć sa Šamijem.

Milo: Je l’?

Roćen: A jesam,baš ono fino, i to ne sa Šamijem, nego sa svima njima.

Milo: Mmm.

Roćen: Tako, to je to, nema tu lijeka, pravo da ti kažem.

Milo: Nema, kakvi, šta ti je …(nerazumljivo)

Roćen: Reci mi molim te, šta ćemo za Bogija (Bogoljub Karić, prim.red.), oćemo li ga preko dana ili da dođe sa Milankom, pa da i Lidija bude, u utorak veče, pa da lijepo sa njim večeramo, jedno pet, šest sati sa njim provedemo

Milo: Zaj..avaš?

Roćen: Smijeh…

Milo: Znaš li jadan ne bio, koji je to napor?

Roćen: A nije slušaj, ako se nećeš oduševiti, ne pomjerio se eto, ja sam juče sat i po vremena sa njim pričao, ako me nije relaksirao, časnu ti riječ dajem.

Milo: Imaš li ti, ali nisam pogledao taj raspored, nisam pogledao raspored, tako da ja više i ne znam, šta ja imam u utorak. Ne mogu se sjetiti.

Roćen: Nema veze, imamo još mi fore da se dogovorimo.

Milo: Imamo fore da mu do sjutra javimo

Roćen: Reći ću ja Dragici, (Dragica Ćeranić, dugogodišnja sekretarica M.Đ. prim. red.) napisaću poruku, da te podsjeti.

Milo: Ajd’ molim te, molim te, da me podsjeti sjutra da ne zaboravim.

Roćen: Dogovoreno.

Milo: Važi, ‘ajd odmaraj, pa se gledamo, pa ćemo se sjutra čuti.

Roćen: Ajd, sjutra se čujemo. Pozdravlja vas Stana Roćen.

Milo: Pozdravi nam Stanu Roćen puno.

Roćen: Fala ti i zdravo bili.

Milo: Ćao.

 

Izvor In4S, 24. jun 2019.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u