Proroković: Roćen uzimao platu od Beograda, a radio protiv zajedničke države

„Mogao je on da misli šta hoće, pripada partiji kojoj je hteo, ali nije smeo zloupotrebljavati službeni položaj“, istakao je on

Izvršni direktor Centra za strateške alternative i nekadašnji visoki funkcioner Demokratske srpske stranke Dušan Proroković kazao je da snimci razgovora Milana Roćena i Mila Đukanovića pokazuju da je tadašnji ambasador Srbije i Crne Gore u Moskvi zloupotrebljavao službeni položaj za vođenje partijske politike. Proroković je, između ostalih, bio tema razgovora Đukanovića i Roćena.

„I poslao sam malo za, mislim da to nije loše, to ti možeš efektnije napraviti, iz DSS-a, onaj Proroković, kad kaže da trećina Srba najmanje živi u Crnoj Gori, i da Srbija mora da brine o tolikom broju Srba“, kazao je Roćen u telefonskom razgovoru sa Đukanovićem.

– Da sam opasnost za bezbjednost Crne Gore – to sam znao, ali da sam ovoliko opasan, nijesam ni mogao pretpostaviti. Malo ko je privilegovan da se njegovim političkim djelovanjem bavi najvažniji, najmoćniji, takoreći bos ili kum crnogorske politike i svega što u ovom slučaju uz politiku ide, kazao je Proroković za IN4S. Kada, kako je naveo, uzmemo u obzir da se radilo o nekom tekućem prepucavanju sa separatistima, perifernoj stvari koju sam davno zaboravio, stvar još više dobija na značaju.

– Separatisti su tvrdili da su Srbi ionako manjina, a ja onda potegao argument kako matična država mora brinuti o kolektivnim pravima manjine. Ako su pratili i periferne stvari, koliko su ih tek pogađale one centralne, kazao je Proroković.

Što se Roćena tiče, istakao je on, da smo normalna i uređena država već bi bila pokrenuta istraga. Mogao je on da misli šta hoće, pripada partiji kojoj je hteo, ali nije smio zloupotrebljavati službeni položaj za vođenje partijske politike. To su plaćali građani Srbije, nekada sa 97 odsto, a nekada sa 100 odsto puneći budžet naše zajedničke diplomatske službe. Pošto smo u ovom trenutku daleko i od normalnosti i od uređenosti, zaboraviće se i ovo, kao i brojne druge zloupotrebe, kojima su građani Srbije faktički finansirali crnogorske separatiste, zaključio je Proroković.

 

Izvor IN4S, 24. jun 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u