Ekrem Imamoglu – političar budućnosti Turske

Tajna njegovog uspeha leži u tome što je prihvatljiv za ljude različitih slojeva društva i poimanja religije

Novi gradonačelnik Istanbula i mlada snaga Republikanske narodne partije oslobođen je islamističkog nasleđa prošlosti. Reč je o savremenom i modernom političaru čije vreme tek dolazi. Ekrema Imamoglua više niko ne može da zaobiđe, jer voditi jedan finansijski, kulturni, privredni i politički centar od 15 miliona stanovnika je veliki uspeh ne samo u Turskoj, nego i u tom delu sveta, ocenjuje za RTS dugogodišnji dopisnik iz te zemlje Vojislav Lalić.

Ekrem Imamoglu, koji je na ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula još ubedljivije pobedio svog protivnika iz redova vladajuće Partije pravde i razvoja i bivšeg premijera Binalija Jildirima, dugo je bio u senci starih struktura svoje sekularne Republikanske narodne partije. Posle druge pobede za manje od tri meseca, to je ličnost na koju mora da računa cela Turska.

Tajna njegovog uspeha leži u tome što je prihvatljiv za ljude različitih slojeva društva i poimanja religije. „Na njegovim mitinzima pred izbore, sasvim normalna pojava bile su žene s feredžama i žene moderno obučene, s mini suknjama, što kod drugih političara nije slučaj“, kaže dugogodišnji dopisnik srpskih medija iz Turske Vojislav Lalić i dodaje da Imamoglu ima korektan odnos s političkim protivnicima.

„To je očigledno privuklo mnoge glasove, a posle odluke Vrhovne izborne komisije da na nagovor predsednika Redžepa Tajipa Erdogana poništi izbore, građani su želeli da pokažu da se u 21. veku tako ne vlada Turskom“, istakao je Lalić.

Imamoglu je na ponovljenim izborima osvojio 54 odsto glasova birača, što je za 770.000 više glasova nego na martovskim izborima. Kakav je političar potvrđuje i to što je posle pobede na izborima pozvao Erdogana da zajedno rešavaju probleme velikog grada poput metroa, mera bezbednosti protiv zemljotresa, ali i da zajedno rešavaju problem izbeglica koje su preplavile Tursku.

Erdogan mu jeste čestitao na pobedi, ali nije odgovorio da li će ga primiti. „To sve govori o mladom poltičaru koji je sada izašao u prvi plan i sigurno političar kome pripada budućnost Turske. Ranije se govorilo da ko pobedi u Istanbulu, vlada Turskom“, zaključio je Lalić. Mada nije želeo da precizira da li će se kandidovati za predsednika Turske kada za to dođe vreme, pojedini mediji već ga vide kao glavnog Erdoganovog rivala. Britanski Gardijan piše da je Ekrem Imamoglu neočekivana nada za tursku demokratiju.

Njegova pobeda na izborima za gradonačelnika Istanbula je velika opomena za lidera Turske. Erdogan će morati da nađe pravi uzrok dvostrukog poraza kandidata iz redova njegove partije u roku od tri meseca, što se u poslednjih 20 godina nije desilo.

Novi gradonačelnik Istanbula rođen je u gradu Akčabat u blizini Trabzona 1970. godine, gde je završio osnovnu i srednju školu. Studirao je na Istanbulskom univerzitetu. Oženjen je i otac troje dece. Bivši biznismen, pre nego što se kandidovao za gradonačelnika Istanbula bio je pet godina predsednik opštine Bejlikduz.

 

Autor Nevena Kostadinović Manojlović

 

Izvor RTS, 24. jun 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u