Rusija nakon pet godina ponovo u Savetu Evrope

Rezoluciju Saveta Evrope kojom se Rusiji omogućava da učestvuje na junskom zasedanju Skupštine podržalo je 118 članova

Parlamentarna skupština Saveta Evrope odobrila je rezoluciju kojom se Rusiji omogućava da učestvuje na junskom zasedanju Skupštine. Rezoluciju je podržalo 118 članova, 62 su bila protiv, dok se deset uzdržalo od glasanja, prenela je agencija Tas.

Zamenik predsednika Državne dume Petar Tolstoj kaže da su članice PS SE do kasno u noć razmatrale više od 200 amandmana koje su podneli delegati Ukrajine i Britanije sa ciljem, kako je rekao, da se odloži usvajanje rezolucije kojom se ruskoj delegaciji dozvoljava povratak u to telo i učešće na letnjem zasedanju.

„Sem izgubljenog vremena i napora njihovih evropskih kolega, ništa nisu postigli, pošto su ti amandmani odbačeni“, rekao je Tolstoj i dodao da Rusija danas podnosi prijavu kojom potvrđuje prava na učešće. Prema njegovim rečima, odobrena je rezolucija koju je podnela belgijska predstavnica Petra de Suter. Tolstoj je naveo da je ona „pokazala mnogo strpljenja i metodično je objasnila svoj stav što se tiče svakog besmislenog amandmana ukrajinske delegacije“. Rezolucija je usvojena kasno sinoć, posle devet sati diskusije.

„Pravo članova da glasaju, da govore i budu predstavljeni u Skupštini i njenim organima ne mogu biti suspendovana niti poništena u kontekstu osporavanja ili revidiranja ovlašćenja“, navodi se u tekstu dokumenta, prenosi Sputnjik.

Kako se naglašava, „osnovna prava ne mogu biti ni na koji način sankcionisana“, ali ostaje mogućnost osporavanja ovlašćenja delegacije. Ukrajinska, britanska, gruzijska delegacija su poslali 222 amandmana na rezoluciju, od kojih je samo jedan bio usvojen. Pre pet godina, Rusiji je oduzet mandat u PS SE zbog događaja u Ukrajini i pripajanja Krima Rusiji.

 

Izvor Tanjug/RTS, 25. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u