Srbiji predati prvi Erbasovi helikopteri

Vučić je na sajmu naoružanja rekao da je ukupna vrednost devet helikoptera koje nabavljamo od Erbasa 105 miliona evra

U Beogradu je danas počeo deveti Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2019“, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je štandove na Sajmu nakon čega je svečano otkriven helikopter H145M.

– Hvala što je prvi helikopter stigao na vreme. Mi smo naručili još tri Super Pume. Uspostavili smo dobru saradnju i to će da jača našu dubinsku strukturu za renoviranje helikoptera. Ove godine ćemo dobiti više helikoptera nego što smo ih ikada imali – naveo je Vučić.

Na početku svečanosti emitovan je kratak film o dostignućima Ministarstva odbrane, odbrambene industrije i 70 godina „Jugoimporta“. Otvaranju sajma prisustvuju i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministar odbrane Aleksandar Vulin i brojne druge međunarodne zvanice. Na sajmu naoružanja i vojne opreme, pred posetiocima je izložba odbrambene industrije Srbije, čiji je prvi i glavni zadatak razvoj i ekomnomija, ali više od svega dužnost da opremi, naoruža i pripremi Vojsku Srbije za njen zadatak – odbranu slobode, poručio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On se, kako kaže, u ime 13.000 zaposlenih radnika odbrambene industije zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, jer je čvrsto verovao da ta industrija ima budućnost. Vulin je istakao da je namenska industrija Srbije prošle godine imala izvoz veći od 500 miliona dolara, u odnosu na 2011. godinu, kada je, kaže, to bilo u tri puta manjem obimu. Zahvalio je predsedniku što je, kaže, verovao u svoju industriju i veruje u svoju zemlju i vojsku. Vojska Srbije je ponosna što sarađuje sa odbrambenom industrije Srbije, dodao je Vulin. On je istakao da je malo naroda koji kao srpski znaju šta znači sloboda i da ih je malo spremno da za slobodu urade sve..

Generalni direktor Jugoimpor SDPR Jugoslav Petković je rekao da to preduzeće slavi jubilej 70 godina postojanja i da su danas posle bogate prošlosti najveći proizvođač i trgovac vojnog naoružanja i opreme u ovom delu Evrope. Kaže da su sledili viziju bivšeg premijera i sada predsednika Aleksandra Vučića i ministra odbrane Aleksandra Vulina i započeli transformaciju da od najvećeg trgovca postanu i najveći proizvođač. Ta vizija, kako je rekao, podrazumeva i to što je Jugoimport kroz osvajanje novih tehnologija postao konkurento preduzeće na svetskim tržištima.

– U poslednjih šest godina investirali smo više od 100 miliona evra u nove tehnologije i kapacitete, a otvorili smo i više od 1.000 novih radnih mesta – naglasio je Petković i dodao da se sada najsavremenije fabrike za proizvodnju određenih vrsta naoružanja u Evropi nalaze upravo u Srbiji i da Jugoimport razvija brojna vojna sredstva koja su ostvarila veliki uspeh, od kojih su neka već u upotrebi, a neka će se tek koristiti. Zahvalio je predsedniku Vučiću što je došao na otvaranje sajma i istakao da Jugoimport dostojno predstavlja mogućnost srpske vojne industrije širom sveta.

VUČIĆ: SRBIJA DOBIJA 9 HELIKOPTERA, PLAĆA SVE „U DAN“
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ponosan na našu zemlju, jer je izašla iz krize i postala pouzdan partner svetskim kompanijama, poput Erbasa, od kojeg je danas preuzela prvi od devet helikoptrera H145M.

Vučić je na sajmu naoružanja rekao da je ukupna vrednost devet helikoptera koje nabavljamo od Erbasa 105 miliona evra i da Srbija svoje obaveze plaća bez dana kašnjenja. On je rekao da su helikopterri opremljeni različitom opremom i naoružanjem, te da je pet namenjeno za vojsku, a četiri za policiju. Naručene su još tri „super pume“, najbolji i najskuplji helikopteri, što je ukupno 12 Erbasovih helikoptera, rekao je Vučić i najavio da će biti još narudžbina za tu kompaniju.

„Mi ćemo ove godine dobiti više helikotpera nego što smo ih imali u naoružanju vojske i policije u prethodnim decenijama. Onda vam je jasno koliko je Srbija napredovala u finansijskom smislu i koliko može opreme da obezbedi“, rekao je Vučić navodeći da je to važno u budućnosti i zbog vanrednih situacija, kao i zbog boljih uslova za očuvanje integriteta i odbrane zemlje.

On je zahvalio izvršnom direktoru Erbasa što je prvi helikopter stigao na vreme i poručio i da će Srbija kao odgovorna država plaćati takođe sve na vreme i imati zadovoljstvo da i dalje sarađuje sa francuskom kompanijom. Rekao je da je sa Erbasom uspostavljena dobra saradnja, a da je posebno značajno za nas da se uključi i „Moma Stanojlović“, zbog rada sa Gazelom, sertifikata i jačanja naše dubinske strukture i mogućnosti za popravljanje i renoviranje naših helikoptera.

Za novi helikopter je rekao da je prava lepotica i da su građani to zaradili, a da će pomagati u poplavama, prevozu vatrogasaca, ljudi, za prevoz robe i druge namene. „Mi ćemo ove i sledeće godine nabaviti 19 helikoptera, a zajedno sa dva od pre dve godine, biće ukupno 21 helikopter. Imamo nešto i od ranije u policiji i vojsci“, rekao je Vučić. Sve smo ranije imali „na nula odsto od onoga što nam je bilo potrebno“, dodao je Vučić.

Poručio je direktoru Erbasa da će Srbija nastaviti da naručuje i dodao da je važno da zemlja pri tom ne ugrožava javni dug. Predsednik kaže da će na kraju juna država imati oko 350 do 400 milona evra suficita, iako je bio očkivan minimalni deficit. „Sa 400 miliona evra znate šta sve možemo da kupimo. Želimo dodatno Vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“ da osposobimo i kada podigne svoju snagu i kapacitete onda će biti sve drugačije“, dodao je Vučić. A kada će „Moma“ da proizvodi i delove za Erbas videćemo, samo da se mi prvo konsolidujemo, dodao je predsednik.

 

Izvor Večernje novosti, 25. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u