Grčka zaoštrava odnose sa Turskom zbog bušenja nafte oko Kipra

Uprkos pozivima Evropske unije da obustavi bušenje nafte i gasa u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni oko Kipra ali i Grčke, Turska ih nastavlja

„Ukoliko Turska ne prestane sa bušenjem nafte i gasa u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni oko Kipra, cena može da bude mir u regionu”, oštra je poruka koju je premijer Aleksis Cipras uputio turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Cipras, koji boravi na Kipru, gde je razgovarao sa vojnim vrhom u Nikoziji, poručio je Ankari da ona, odlukom da i pored svih upozorenja međunarodne zajednice obnovi bušenje u kiparskoj ekonomskoj zoni, pokazuje slabost, narušava međunarodno pravo i dovodi u pitanje evro-turske odnose, ali i cenu mira u regionu.

Ovo novo zaoštravanje u ionako nestabilnim odnosima između Atine i Ankare došlo je nakon što su turski brodovi za istraživanje i bušenje nafte operisali ispred grčkog ostrva Kastelorizo. Atina je saopštila da neće tolerisati bilo kakvu akciju i da će momentalno odgovoriti na adekvatan način. Erdogan, kao da testira grčkog premijera, odgovorio je da će turski brodovi nastaviti sa radom bez obzira na stav Atine „jer na to imaju pravo”.

Premijer Cipras je tokom posete vojnim snagama Kipra preneo podršku i solidarnost grčkog naroda, koji, kako je rekao, „nikada nije zaboravio one koji su pali braneći domovinu u vreme turske invazije i okupacije Kipra 1974. godine”. On je podsetio na današnju važnu ulogu Grčke kao, prema njegovim rečima, stožera stabilnosti i mira u regionu. Grčke oružane snage su u stanju pripravnosti upravo zbog, kako je objavljeno, mogućih provokativnih akcija Turske na istočnom Mediteranu i svaki, pa i najmanji incident mogao bi da bude okidač za novu eskalaciju u ovom nemirnom regionu.

Uprkos pozivima Evropske unije da obustavi bušenje nafte i gasa u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni oko Kipra ali i Grčke, Turska ih nastavlja. U Atini se strahuje da bi Turska mogla pokušati da sprovede energetska istraživanja i unutar grčkog kontinentalnog pojasa.

Upravo ovo nerešeno pitanje je veliki kamen spoticanja u odnosima između dve zemlje. Govoreći u parlamentu, Erdogan je ponovio da Turska ima pravo da nastavi istraživanje i bušenje sve dok ne bude ispravno rešeno pitanje prirodnih resursa u istočnom Sredozemlju. Erdogan je naglasio da Turska ali i samoproglašena turska republika Severni Kipar, kada je reč ovim istraživanjima, neće dozvoliti bilo kome da ignoriše njena prava i interese.

Za sada, grčka mornarica manevriše u spornom pojasu, ali je jasno da bi se u slučaju eventualnog incidenta uključila i avijacija. Na pitanje novinara pre nekoliko dana da li Grčka može da računa na podršku EU ili SAD u slučaju incidenta, ministar odbrane Grčke Evangelos Apostolakis je rekao da ne postoji nikakvo obećanje, što znači da, ukoliko bude morala da reaguje, očekuje da bi Grčka u tome bila sama.

 

Autor Jasmina Pavlović-Stamenić

 

Izvor Politika, 26. jun 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u