Politika: Kako je Priština sahranila briselski dijalog

„Jasno je da je EU izgubila potpuno kredibilitet i da je Briselski sporazum mrtav. Ovo je bitna poruka za Beograd”, ističe Anđelković

Uključivanje Vašingtona i Moskve u razgovor Beograda i Prištine je jedno od rešenja da briselski dijalog ponovo ispliva na površinu. Iako obe strane tvrde da dijalog nema alternativu i da zamrznut konflikt nikome ne odgovara, privremene kosovske institucije odbacuju svaku mogućnost da ukinu trgovinsku blokadu, zbog čega se iz Beograda najavljuju kontramere. Posle odlaganja samita regionalnih lidera u Parizu, neizvesno je kada će i u kom formatu uopšte biti nastavljen dijalog. Odlazeća briselska administracija nije u stanju da pregovarački proces dovede do kraja i logično je da bi u rešenje ovog problema bio uključen najveći autoritet za Albance – Vašington, ali i Moskva koja bi bila garant Beogradu da će sve što bude dogovoreno za pregovaračkim stolom biti ispoštovano.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da su možda bila i prevelika očekivanja da će se održati sastanak u Parizu jer se, kako je rekao, znalo da predsednik Francuske Emanuel Makron neće zakazati takav sastanak ukoliko Priština ne ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH. Smatra da je najviše poražen Hašim Tači koji je izjavio da je time poraženo Kosovo jer je označeno kao razlog za otkazivanje samita.

„To je bila prilika da se otkoči dijalog. Samo tražimo da se mere koje su prepreka dijalogu, odnosno da se takse, koje su politička, a ne ekonomska mera, ukinu pre nastavka dijaloga”, rekao je Dačić, navodeći da Beograd želi da se dijalogom dođe do rešenja. „Nama je sada od ključne važnosti da nađemo neko kompromisno rešenje. Tog rešenja ne može da bude nametanjem da Srbija mora da prizna Kosovo kao nezavisnu državu na celoj njihovoj teritoriji. To ne može da bude kompromis”, rekao je Dačić.

Otkazivanje pariskog sastanka za neke u međunarodnoj zajednici je signal da bi SAD možda trebalo značajnije da se uključe u taj proces. Ivica Dačić pak kaže da za sada nema najave promene formata dijaloga. Ako se bude došlo do dogovora između Beograda i Prištine, dodaje Dačić, to će morati da bude verifikovano u UN, gde će se pitati i Kina, SAD i Rusija. Kazao je i da EU u ovom trenutku ima probleme kadrovske prirode koji će morati da budu rešeni pre nego što se nastavi rešavanje kosovskog pitanja.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot odbacuje mogućnost da se Amerika aktivnije uključi u pregovarački proces i navodi da američka vlada neće voditi proces između Beograda i Prištine. Naglašava da je to posao za EU, ali da bi trajno rešenje trebalo da postignu pregovarači Beograda i Prištine. „Ne može međunarodna zajednica reći jedno ili drugo i da svi to primene. Mora biti nešto što je trajno, što se može sprovesti, a ne neka nesprovodiva ideja. Otvoreni smo za rešenje i otvoreni smo da vidimo kakav je dogovor između Beograda i Prištine, a znamo i da neće biti dogovora ako nema pregovora”, rekao je Skot.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin odbacio je spekulacije da bi Moskva mogla da „trguje” sa Zapadom u pogledu Kosova. On je za Politiku rekao da je Rusija spremna da pomogne Srbiji u onoj meri u kojoj ona to zatraži. „Politiku ovde određuje Beograd. A Rusija će uvek podržati vaše legitimne zahteve i vaš izbor. A što se tiče ’trgovine’ nečijim interesima, taj termin potiče iz rečnika naših oponenata. Naše prijateljstvo je iskreno i provereno vremenom”, rekao je Čepurin.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da je teritorija KiM pod prinudnom upravom Ujedinjenih nacija i da je najveći izvor nestabilnosti u regionu, kao i da je Prištini jasno da kroz pregovore neće dobiti državu, čemu su se nadali. „Mi smo pristali na jednu formu razgovora pod pokroviteljstvom EU i dok se svi ne budu saglasili, nema uključivanja ni Amerike ni bilo koga drugog”, rekao je Vulin i istakao da Albanci beže od svake vrste razgovora. Naglasio je da, nažalost, nedavni događaji nisu obećavajući i da se situacija ne menja.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za Politiku da je očekivao da će kosovski Albanci biti tvrdi i da neće tako lako ukinuti takse, ali ističe da nije očekivao da će EU biti toliko meka. Bio je, dodaje, uveren da će Brisel zbog svog prestiža i statuta relevantnog pregovarača preduzeti nešto da ih ukroti i da im pokaže da se ta tvrdoća jednostavno ne isplati.

„Brisel je u ovom slučaju podbacio i pustio je Prištinu da ekstremistički nastave da deluju. Jasno je da je EU izgubila potpuno kredibilitet i da je Briselski sporazum mrtav. Ovo je bitna poruka za Beograd da sve što nam je garantovala EU, ne stoji i nema ko da nam garantuje da će išta biti sprovedeno, ako ne mogu da prisile Prištinu da ukine takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije. Potrebno je da mi poništimo Briselski sporazum i da ponovo uspostavimo isto stanje koje je na Kosovu postojalo pre šest godina”, ističe Anđelković i smatra da bi uključivanje SAD i Rusije bilo rešenje za dobijanje konkretnih diplomatskih rezultata.

 

Autor Dejan Spalović

 

Izvor Politika, 25. jun 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u