Austrijski mediji: Štrahe bio meta atentata

Iza planiranog atentata stoji narko-diler koji je pokušao jednu osobu od poverenja da navede da auto-bombom ubije vicekancelara Štrahea

Austrijsko tužilaštvo trenutno sprovodi istragu u vezi s mogućim atentatom auto-bombom na bivšeg austrijskog vicekancelara Hajnca Kristijana Štrahea, prenosi Tanjug. Pripadniku Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv organizovanog kriminala, koji je radio prikriveno, jedan narko-diler nudio je 100.000 evra za teroristički napad na Štrahea i uz to mu naveo mesta na kojima se parkira Štraheovo vozilo.

Iza planiranog atentata, prema pisanju bečkog dnevnika Kurir, stoji Bujar B., koji je prošle godine bio u istražnom pritvoru zbog kršenja zakona u vezi s narkoticima i posedovanjem ilegalnog oružja. U međuvremenu, on je bio i osuđen na zatvorsku kaznu. U dokumentu državnog tužilaštva Beča, posvećenom ponašanju Bujara u zatvoru, navodi se da je on osumnjičen da je pokušao jednu osobu od poverenja da navede da auto-bombom ubije vicekancelara Štrahea. Bujar je toj osobi, koji je bio policajac na tajnom zadatku, ponudio 100.000 evra i u više navrata od njega tražio da izvrši atentat.

Prema tužilaštvu, Bujar je tim atentatom želeo da unese nemir u austrijsko društvo i zastraši stanovništvo, sa ciljem da poljulja osnovne političke strukture zemlje. Policajac, kojem je on nudio novac za atentat, tvrdi da je Bujar znao gde porodica Štrahe parkira svoje automobile. Zbog opasnosti od atentata čuvari reda su krajem aprila i početkom maja sproveli i pretres više stanova. Bujar, koji se trenutno nalazi na slobodi, predmet je istrage u kojoj tužilaštvo nije uspelo da pronađe dalje dokaze, zbog čega se razmatra dalje delovanje u ovom slučaju.

Advokat Štrahea Johan Pauer naveo je u pisanoj izjavi da je njegov štićenik 4. aprila saznao da je postojao nalog za atentat na njega, ali da je na upit kod nadležnih institucija dobijen odgovor da se ne radi ni o kakvoj ozbiljnoj pretnji, pa sada čudi pokretanje istražnog postupka.

Advokat osumnjičenog Volfgang Blašic ističe da su optužbe na račun njegovog štićenika potpuno besmislene. On ukazuje na to da se sumnja oslanja jedino na tvrdnji jednog čoveka i preporučuje da bi tužilaštvo istragu trebalo da preusmeri na njega zbog lažnog optuživanja. „Bujar je ugostitelj s pozadinom ’malog kriminalca’, ali ne i teroriste. On nikada nije imao problem sa Štraheom. Tu nedostaje motiv”, podvukao je advokat.

Štrahe je krajem maja morao podneti ostavku na sve političke funkcije nakon što su objavljeni video snimci, nastali pre dve godine na Ibici, na kojima jednoj navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera nudi državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci, uz zaobilaženje kontrolnih instanci.

 

Izvor Politika, 27. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u