Bugarski poslanik oštro o Beogradu i „izmišljanju makedonske nacije“

„Nećemo dozvoliti da šačica Srbomana, koja je ostala u Beogradu, a koja je potom poslata u Skoplje zloupotrebljava situaciju“, rekao je Džambaski

Poslanik bugarske partije VMRO-BND Angel Džambaski ponovo je oštro govorio o napetosti nastaloj nakon spora u vezi sa revolucionarom Goceom Delčevim. Prema njegovim rečima, priznanje makedonskog predsednika da je Delčev bio Bugarin, ne treba smatrati nečim posebnim, jer je on, jednostavno, rekao istorijsku istinu. „Ne treba čekati pohvale i čestitke kada govorite nešto ispravno“, rekao je on za 24 časa.

Džambaski je istakao da ne može biti spora oko nacionalne pripadnosti Delčeva. „Nije bilo spora. Postojao je falsifikat, koji su 70 godina širili Skoplje, Beograd i njihovi mentori iz Kominterne, mentori koji su izmislili makedonsku naciju“, rekao je poslanik.

„Delčev se nije borio ni za kakvu nezavisnost Makedonije, o kojoj je govorio Pendarovski“, naglasio je Džambaski. On je naveo da je prvobitni cilj osnivača VMRO (Unutrašnja makedonsko-odrinska revolucionarna organizacija) da se Makedonija, koja se u tom trenutku nalazila u sastavu Osmanskog carstva, ujedini sa Bugarskom. Međutim, revolucionari nisu mogli direktno da zahtevaju ujedinjenje, pa je prvo pitanje bila autonomija ove teritorije. Tek tridesetih godina prošlog veka počelo je da se govori o zaista nezavisnoj Makedoniji kao državi. „I to u kontekstu kominterne“, naglasio je evroposlanik.

Političar je ponovio da za ulazak u Evropsku uniju i NATO Severna Makedonija treba da „prestane da iskrivljuje činjenice“ i „krade bugarsku istoriju“. Džambaski je pomenuo termin „Srboman“ (termin se koristi u Bugarskoj, za Srbe u Makedoniji). „Nećemo dozvoliti da šačica Srbomana, koja je ostala u Beogradu, a koja je potom poslata u Skoplje, zloupotrebljava (situaciju) i sedne nam na glavu“, naglasio je Džambaski.

Bugarski premijer Bojko Borisov pozvao je zemlje da iskoriste činjenicu da imaju zajedničku istoriju i uporedio Gocea Delčeva sa Če Gevarom. „On je heroj koji je učinio sve za slobodu Makedonije. Kao i Če Gevara, koji se, iako je bio iz Argentine, borio za Kubu. I umesto da nas čine jačima, takvi ljudi postaju jabuka razdora“, rekao je premijer.

 

Izvor Sputnjik/B92, 26. jun 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u