Otvoren Aerodrom „Morava“ kod Kraljeva

Srbija je, pored niškog i beogradskog, danas dobila i treći međunarodni aerodrom nedaleko od Kraljeva

Mešoviti vojno-civilni aerodrom za međunarodni vazdušni saobraćaj „Morava“ kod Kraljeva otvoren je za civilni saobraćaj, u prisustvu državnog vrha Srbije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na otvaranju da je današnji dan veliki i sveti za sve Srbe, ma gde oni žive. Svečanost otvaranja je počela himnom Srbije u izvođenju Mešovitog hora Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a tokom ceremonije nad Kraljevom su nadletali avioni „orao J-22“ i „mig 29“.

„Prošlo je 630 godina od boja na Kosovu, 30 od Gazimestana, 20 od NATO agresije. Posle toga, mi Vidovdan obeležavamo ovde i ovo danas jeste novo mesto, jedno od mnogih sa kojih Srbija može u nebo, ali do novih destinacija, ciljeva i rezultata“, istakao je predsednik Vučić. Upitao je šta vredi reći na Vidovdan.

„I danas se svi sećaju Vidovdana od pre 630 godina, a na televizijskim kanalima videćete Miloševićev govor sa Gazimestana. Ako pogledate šta smo posle svega toga prešli i gde se nalazimo, čini mi se da ćemo lako izvući pouke za budućnost“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, danas moramo birati rad, auto-puteve, nove aerodrome, radnike, nove poslove kao budućnost, ali ne odričući se ni onoga što je bilo najvažnije i najsvetije u srpskoj istoriji – očuvanje našeg imena i prezimena. „Moramo da idemo u korak sa svetom, ali ne dajući nikom pravo da nam ukida ponos i dostojanstvo, da naša deca uče srpski jezik, i da znaju šta se desilo u Jasenovcu, na Solunskom frontu i sukobima 90-ih godina“, naveo je Vučić.

Ponosan je, kaže, što ne drži istorijski govor. „Brojni su držali istorijska slova. Ono na šta sam posebno ponosan je da mi nismo više žrtve i da nema potrebe da se na takav način obraćamo svojoj i međunarodnoj javnosti“, dodao je Vučić. Dodaje da Srbija stvara svoju sudbinu i o tome odlučuje.

„Ne mislimo da nam je bilo ko za bilo šta kriv. Ne tražimo da nam pomogne bilo ko, već pomažemo sebi. Prestali smo da sumnjamo u sebe i Srbiju, prestali smo da budemo lažna opasnost za one koji su o tome govorili. Srbija veruje u sebe i ne pada joj na pamet da bilo koga ugrožava“, rekao je predsednik.

Nema, kaže, potrebe da izgovara velike reči. „Nema potrebe da dobijamo poene od našeg naroda. Potrebno nam je da hladne glave pristupamo rešavanju problema. Želimo da budemo u miru sa svima“, poručio je Vučić. Naglasio je da Srbiju niko neće moći da komada. „Srbija je danas voz koji hoće da ide u budućnost. Mi znamo da je taj put dugačak. I osnovna razlika između onog vremena u kome smo verovali samo u svoje ratničke sposobnosti i ovog u kome znamo da radimo je činjenica da Srbija više ne gubi“, naveo je Vučić.

MIHAJLOVIĆ: „MORAVA“ ĆE OMOGUĆITI NOVE INVESTICIJE
Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je ponosna na to što je Srbija, posle beogradskog i niškog, dobila treći međunarodni aerodrom u Kraljevu.

„Videli smo koliko je novih fabrika otvoreno na jugu Srbije uz Koridor 10 i to je najbolja potvrda da bez infrastrukture nema razvoja i boljeg života za građane“, ukazala je ministarka nakon današnje svečanosti, saopštilo je Ministarstvo.

Istakla je da će i aerodrom, zajedno sa Moravskim koridorom koji počinje da se gradi ove godine, omogućiti nove investicije, brži razvoj i kvalitetniji život za oko 500.000 ljudi koji žive u delu centralne Srbije između Čačka i Kruševca.

Mihajlovićeva je najavila da će Vlada nastaviti da ulaže u „Moravu“, ali i u druge manje aerodrome, pre svega u niški „Konstantin Veliki“. Ocenila je da „Morava“ ima potencijal da postane ozbiljan aerodrom za kargo saobraćaj u regionu.

 

Izvor Tanjug/RTS, 28. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u