Tramp i Putin: Poboljšanje odnosa između nas je u interesu celog sveta

„Predsednici su završili sastanak. Saglasni su da je poboljšanje odnosa u interesu obeju zemalja, ali i celog sveta“, navodi se u saopštenju

Predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Donald Tramp izrazili su na sastanku u Osaki na marginama samita G20 saglasnost da je poboljšanje odnosa između dveju zemalja u interesu celog sveta.

Kako je saopšteno iz Bele kuće, predsednici su na sastanku razgovarali i o Siriji, Iranu, Venecueli, ali i o Ukrajini. „Predsednici su završili sastanak. Saglasni su da je poboljšanje odnosa u interesu obeju zemalja, ali i celog sveta. Takođe su razgovarali i o Iranu, Siriji, Venecueli i Ukrajini“, navodi se u saopštenju.

Ruski i američki predsednici dogovorili su se na sastanku i da nastave pregovore o kontroli naoružanja. Kako prenosi Blumberg pozivajući se na izvore iz Bele kuće, Tramp je tom prilikom rekao da je u novi model kontrole nad naoružanjem potrebno uključiti i Kinu.

Inače, sastanak dvojice lidera trajao je oko sat vremena, iako je ranije saopšteno da je u planu da susret traje samo jedan sat. Uoči sastanka je predsednik Rusije ocenio da sa Trampom „ima o čemu da razgovara“, dok je Tramp izjavio da će među glavnim pitanjima biti tema trgovine i razoružavanja.

 

Izvor Sputnjik, 28. jun 2019.

„NE MEŠAJ SE U IZBORE“
Predsednik SAD Donald Tramp „vragolasto“ je u Osaki upozorio ruskog kolegu Vladimira Putina da se ne meša u izbore SAD. Šala je došla usred njihovog dodatnog sastanka na samitu G20 u Osak, nakon što je novinar upitao da li će upozoriti Putina povodom izbora 2020. godine u Sjedinjenim Državama.

Improvizovan, ležeran momenat na početku sastanka predsednika SAD i Rusije, prvog još od zaključka federalne istrage Roberta Malera. Putin je porekao mešanje u izbore. Tramp je istako da je uživao u veoma, veoma dobrom odnosu sa Putinom i rekao da je iz toga izašlo mnogo pozitivnih stvari. „Imamo o mnogo čemu da razgovaramo, uključujući trgovinu i neko razoružanje, malo o protekcionizmu, na veoma pozitivan način, preneo je Si-En-En.

 

Izvor B92, 28. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u