Američki predsednik kročio u Severnu Koreju, iznenadni sastanak Trampa i Kima

Tramp je, nakon susreta sa Kimom, nakratko prešao granicu dve Koreje i tako postao prvi američki predsednik koji je kročio u Severnu Koreju

Predsednik SAD Donald Tramp i lider Severne Koreje Kim Džong Un sastali su se u demilitarizovanoj zoni između dve Koreje, nakon što je sastanak iznenada najavljen za danas. Ovo je veliki dan za svet, poručio je američki predsednik. Kim veruje da je susret izraz Trampove spremnosti da eliminiše nesrećnu prošlost i otvori novu budućnost.

Tramp je tokom susreta sa Kimom, koji je neočekivano najavljen za danas, nakratko prešao granicu dve Koreje, i tako postao prvi američki predsednik koji je kročio na teritoriju Severne Koreje. Ubrzo potom, Tramp i Kim su zajedno prešli na južnokorejsku stranu, i pridružili se predsedniku Južne Koreje Mun Džae Inu, što je takođe bio susret tri lidera bez presedana.

Tramp i Kim su održali sastanak iza zatvorenih vrata, prenosi Rojters. Ovo je veliki dan za svet, poručio je američki predsednik. „Ovo stvarno nisam očekivao. Bili smo u Japanu, rekao sam da želim da razgovaram sa predsednikom Kimom i da moramo da se sretnemo. Odgovor je vrlo brzo stigao. Prelazak preko linije za mene je velika čast, učinjen je ogroman napredak. Veliko prijateljstvo je sklopljeno. Hoću da vam zahvalim na tome. Mi ćemo razgovarati o različitim stvarima“, poručio je Tramp.

Kim nije krio oduševljenje susretom i smatra da je sastanak iskazivanje dobre volje. Rekao je da se nada da će „prevladati prepreke“ u odnosima sa Trampom. „Predsednik Tramp je upravo prešao preko linije razgraničenja i on je prvi američki predsednik koji je posetio našu zemlju… Verujem da je ovo izraz spremnosti da eliminiše nesrećnu prošlost i otvori novu budućnost“, istakao je Kim.

Uprkos tome što je Tramp prvobitno planirao da sa Kimom provede samo dva minuta – susret se pretvorio u razgovor koji je trajao duže od pola sata. Tramp je izjavio da razmišlja da pozove lidera Severne Koreje u SAD, a moguće i u Belu kuću. Na to je Kim, prenose mediji, rekao da će mu biti čast da američkog predsednika pozove u severnokorejsku prestonicu Pjongjang „u pravo vreme“.

Pre susreta sa Kimom, Donald Tramp je sa Mun Džae Inom u demilitarizovanoj zoni posetio stražarski položaj vojske Južne Koreje, gde je doputovao nakon samita G20 u Japanu. Na krajnjoj severnoj tački južnokorejskog dela linije razdvajanja, Tramp je razgovarao sa južnokorejskim i američkim vojnicima.

To je bio treći susret dvojice lidera. Tramp i Kim sreli su se dva puta, u Singapuru i Vijetnamu, ali ti susreti nisu doneli očekivani napredak, pre svega po pitanju nuklearnog programa, odnosno denuklearizacije Korejskog poluostrva.

 

Izvor Rojters/RTS, 30. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u