Lokalni izbori u Albaniji, strahuje se od nereda

Angažovano je i oko 9.000 policajaca, pripadnika granične policije dok će oko 5. 000 specijalaca za brze intervencije biti u pripravnosti

U Albaniji se održavaju lokalni izbori na kojima premijer Edi Rama očekuje ubedljivu pobedu, dok ih opozicija bojkotuje i traži njegovu smenu.

Zbog mogućih nasilnih sukoba za bezbednost u zemlji angažovani su i komandosi. Njihov zadatak je zaštita 84 važna objekata među kojima su i ambasade. Angažovano je i oko 9.000 policajaca, pripadnika granične policije dok će oko 5. 000 specijalaca za brze intervencije biti u pripravnosti.

U Albaniji će se glasati u 61 opštini, od kojih u čak 35 njih na listi kandidata za gradonačelnike i odbornike su predstavnici vladajuće koalicije predvođene Socijalističkom partijom Edija Rame. U preostalih 26 opština postoji više kandidata na biračkim listićima, pre svega predstavnici manjih i manjinskih stranaka.

Pre tri nedelje albanski predsednik Ilir Meta je odložio lokalne izbore i to zbog neučestvovanja opozicije, ali i straha od građanskih sukoba. Međutim, premijer Edi Rama je odluku predsednika nazvao neustavnom i poručio da će izbori biti održani u zakazanom terminu.

 

Izvor Tanjug/RTS, 30. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u