Salvini: Granicu sa Slovenijom opasaćemo žicom

Ako se zajedničke italijansko-slovenačke granične patrole pokažu kao neuspešne, Rim će uvesti tehničke prepreke na granici sa Slovenijom

Zvanična Ljubljana, koja je duž granice s Hrvatskom razvukla žičane barijere i postavila panele pod izgovorom borbe protiv ilegalnih migracija, burno je reagovala na najavu ministra unutrašnjih poslova Italije Matea Salvinija da bi zvanični Rim uskoro mogao da opasa Sloveniju žicom.

Od sutra bi na terenu trebalo da počnu da rade zajedničke italijansko-slovenačke granične patrole, iako one još nisu formalno osnovane, prenosi hrvatski Večernji list.

Ako počnu s radom i ako se u roku od tri meseca pokažu kao neuspešne i neefikasne, Italija će postaviti „tehničke prepreke na granici sa Slovenijom“. Italijanski ministar iz desničarske stranke Liga najavio je tu mogućnost u Trevilju, apostrofirajući problem migranata u regiji Friuli-Venecija Đulija.

Gradonačelnik Gorice Rodolfo Ziberna rekao je da su tehničke prepreke nedopustive. Ideju je kritikovala i članica Senata Italije slovenačkog porekla Tatjana Rojc, kazavši „da smo naporno radili kako bismo srušili zidove u Evropi, a sad gradimo nove”, te kako se čini da se deo Slovenije smatra sivom zonom, a ne punopravnom članicom EU.

Stručnjak za bezbednost Marjan Miklavčič upozorio je da bi Slovenija mogla da postane migrantski hotspot, odnosno džep u kojem bi ostali migranti koji žele na Zapad. U MUP-u Slovenije o Salvinijevim planovima su rekli da je reč o unutrašnjoj političkoj odluci suverene države, ali i kako su im Italijani do juna vratili 126 ilegalnih migranata, što ne predstavlja znatno povećanje u odnosu na isti period prošle godine, kada je vraćeno 108 stranaca.

„Ne možemo govoriti o eskalaciji problema na granici“, kazali su U MUP-u Slovenije, prenosi Tanjug. Slovenija je nezadovoljna odnosom još jednog svog suseda – Austrije, koja je Ljubljani još u doba migrantske krize uvela granične kontrole i tako suspendovala Šengen.

 

Izvor Sputnjik, 30. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u