Debakl u Briselu; Makron besan: Odbijam svako proširenje EU pre duboke reforme

„Današnji dan završili smo neuspehom, to je veoma loša slika za Savet i Evropu“, rekao je Makron obraćajući se novinarima

Lideri EU nisu imali vremena za spavanje. Sastanak, koji je počeo juče predveče, nastavljen je jutros. Ipak, Donald Tusk je oko podneva suspendovao sve sastanke i najavio da će sastanak Evropskog veća biti nastavljen sutra u 11 sati.

Francuski predsednik Emanuel Makron oštro je kritikovao samit EU zbog neuspeha da se donese odluka o liderima institucija Unije, ali je poručio da se nada da će dogovor biti postignut tokom sutrašnjeg nastavka pregovora.

„Današnji dan završili smo neuspehom, to je veoma loša slika za Savet i Evropu“, rekao je Makron obraćajući se novinarima. On je ocenio da su za neuspeh odgovorne pojedine lične ambicije, prenosi Rojters. Makron je rekao da bi neuspeh trebalo da dovede do „dubokih promena“ u načinu funkcionisanja institucija EU.

„Moramo da pojednostavimo procedure kako bismo na brži, snažniji i demokratičniji način zajedno napredovali. U tom smislu skeptičan sam u vezi s pričama o tome da je budućnost EU u novom proširenju, u situaciji kada vidimo da nas 28 ne možemo da se dogovorimo. Odbijam svako proširenje pre duboke institucionalne reforme EU“, rekao je Makron. On smatra da bi Unija trebalo da izvuče pouke iz tog neuspeha.

MERKEL: VREDI POTROŠITI JOŠ VREMENA, DOGOVOR MOGUĆ
Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je vredno potrošiti malo više vremena da bi se postigao široki konsenzus o imenovanju kandidata za vodeće pozicije institucija EU. Nakon što je samit lidera 28 zemlja-članica EU prekinut, a nastavak zakazan za sutra, Merkelova je rekla da „velike zemlje-članice nisu mogle da prihvate današnje predloge“. Nemačka kancelarka, međutim, nije precizirala o kojim je članicama reč, niti koji su predlozi u pitanju. Ona je nagovestila da, iako bi tehnički bilo moguće nadglasati velike zemlje, to ne bi bilo mudro.

Politika podrazumeva pokušaje da se ispuni ono što je moguće, a za to je ponekad potrebno vreme, kazala je Merkelova. „Ako sada požurujemo stvari, a onda živimo sa nepremostivim tenzijama u Evropskom savetu pet godina, pitali bi nas: ’Zašto niste produžili još jedan dan, prespavali i ponovo razmotrili da li postoji neki novi ugao?‘“, rekla je nemačka kancelarka.

Nakon nekoliko prekida, kako bi se obavile bilateralne konsultacije, tokom doručka sastanak je nastavljen. Celu noć su trajali napori Donalda Tuska, predsednika Evropskog veća, ali i nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona za postizanje kompromisa prema kojem bi Holanđanin Frans Timermans bio novi predsednik Evropske komisije.

To je i bio dogovor četiri lidera u Osaki (osim Merkelove i Makrona, tu su bili i Španac Sančez i Holanđanin Rute), ali je pre početka samita Evropska narodna stranka odbacila taj predlog. Među onima koji su se tome protivili je i predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, piše izveštač Jutarnjeg iz Brisela.

Kako bi povećao šanse za dogovor, Tusk je pre ponoći suspendovao zajednički sastanak lidera kako bi se odvila runda ispovedanja pojedinih lidera koje je trebalo nagovoriti na kompromis. Lideri iz redova Evropske narodne stranke celu noć su ustrajali u stavu da je ta stranka relativni pobednik evropskih izbora i da im pripada mesto šefa Evropske komisije.

Socijalisti misle da mesto pripada onome ko može da dobije podršku većine u Evropskom parlamentu, a to ne mora nužno da bude i kandidat stranke koja je relativni pobednik. Sastanak je jutros nastavljen, a glavni favorit je i dalje Timermans, dok bi kao utešnu nagradu Veber trebalo da dobije mesto predsednika Evropskog parlamenta, i to na puni mandat od pet godina, umesto da ga deli s nekim na po dve i po godine, kako je do sada bila praksa.

Kao zanimljiv igrač u celoj priči pokazao se bugarski premijer Bojko Borisov, piše Jutarnji. On se prvo snažno protivio izboru Timermansa, ali se kasnije, tokom noći, s njim sastao izvan zgrade Evropskog veća, u stalnom predstavništvu Bugarske. Snimljen je kako govori da će Timermans biti predsednik Evropske komisije. Spekuliše se da je bugarski premijer za pristanak na dogovor traži podršku za ulazak Bugarske u Šengen, za šta je ta država prema oceni Evropske komisije već odavno ispunila uslove, ali Holandija, Francuska i Nemačka su sprečile realizaciju tog cilja. Ako se tokom dana potvrdi ko će biti budući šef Evropske komisije, a ko Evropskog parlamenta, onda sledi i izbor predsednika Evropskog veća i visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost.

TAJANI: EVROPSKI PARLAMENT BIRA PREDSEDNIKA 3. JULA
Odlazeći predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani ponovio je tokom razgovora sa EU liderima da Parlament podržava princip izbora vodećeg kandidata za mesto predsednika Evropske komisije. Tajani je najavio da će bez obzira na ishod sinoćnjeg samita EU lidera, Evropski parlament 3. jula izabrati svog predsednika.

„Ako među zemljama-članicama bude bilo odluke ili je ne bude bilo, Parlament će svakako nastaviti proceduru“, poručio je Tajani. On je naglasio da je izbor predsednika Evropskog parlamenta isključivo u rukama Parlamenta i potpuno nezavisan od odluke Evropskog saveta i zemalja-članica.

 

Izvor Sputnjik, 01. jul 2019.

„CEO PAKET KAMEN SPOTICANjA“
Lideri EU nastavili su jutros pregovore o budućim nosiocima najvažnijih funkcija u Uniji. Međutim, i taj sastanak doživeo je debakl. Posle neprospavane noći i skoro 14 sati pregovora, „šanse za postizanje sporazuma su male“, rekao je jutros neimenovani evropski zvaničnik. Tako se i dogodilo. Lideri EU su oko podneva bez rezultata prekinuli sastanak u Briselu o izboru čelnika EU.

Planiraju da se ponovo sastanu u utorak ujutro kako bi pokušali da nađu izlaz iz zastoja o kadrovskim rešenjima. Predstavnik predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska objavio je danas da je Tusk „prekinuo sastanak i nastavak sazvao za sutra u 11 sati“. Šta je danas bilo sporno? Prema rečima izvora Rojtersa, „glavni kamen spoticanja“ je bio ceo paket. Prema rečima izvora, dogovor o čelnim pozicijama sprečile su rezerve iz Italije, Hrvatske, Letonije i Mađarske.

Vanredni samit EU lidera počeo je sinoć u Briselu. Maratonski razgovori u različitim formatima trajali su celu noć, a nastavljeni su i jutros tokom radnog doručka. Lideri EU ni ovoga puta nisu uspeli da postignu konsenszus o imenovanjima za vršioce vodećih poslova u EU institucijama u narednom petogodišnjem periodu. Navodno pripremljenom planu, koji je podržala i sama nemačka kancelarka Angela Merkel, da se za predsednika Evropske komisije izabere socijaldemkrata Frans Timermans, usprotivili su se lideri Evropske narodne partije.

Tokom razgovora za preostale pozicije predsednika Evropskog saveta, šefice EU diplomatije i predsednika Evropskog parlamenta pominjali su se bugarska političarka i ekonomista Kristalina Georgieva, belgijski premijer Šarl Mišel, komesarka Maragaret Vestager, a u kombinaciji su i vodeći kandidat Evropske narodne partije Manfred Veber i lider evropskih Liberala Gaj Verhofstad.

Odlazeći predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani najavio je da će, bez obzira da li Evropski savet dođe do dogovora ili ne oko imenovanja, parlament u sredu, 3. jula, u Strazburu izabrati svog novog predsednika.

Razgovori o imenovanjima za vodeće pozicije EU institucija trebalo bi da usaglase različite pozicije zemlja članica, Evropskog saveta, Evropskog parlamenta, ali i da naprave balans između vodećih političkih grupacija u EU, rodni balans, pri čemu se očekuje da bar na dve od pet vodećih pozicija u EU dođu žene, a tu je i geografska ravnoteža između kandidata zapadnih i istočnih zemlja kao i velikih i malih članica EU.

 

Izvor Tanjug/Beta/B92, 01. jul 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u