Od danas su svi objekti na severu Kosova pod ključem

U znak solidarnosti s vlasnicima veletrgovina, manjim radnjama, dućanima i kioscima, od danas će pod ključem biti i svi ugostiteljski objekti

U četiri opštine na severu Kosmeta od danas neće raditi nijedna od 400 prodavnica u kojima se prodaju osnovne životne namirnice. U znak solidarnosti s vlasnicima veletrgovina, manjim radnjama, dućanima i kioscima, od danas će pod ključem da budu i svi ugostiteljski objekti (kafane, kafići, hoteli, moteli), ali i apoteke, benzinske pumpe, kao i trafike u kojima se prodaju novine, cigarete i sitne potrepštine. Neće raditi ni pijace, a radnje će zatvoriti i vlasnici frizerskih i kozmetičkih salona.

Iako se već sedam meseci strahuje da će u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, zbog jednostrano uvedenih taksa na robu iz centralne Srbije (i Bosne i Hercegovine) od strane prištinskih vlasti, da nastupi humanitarna kriza, scenario se, sudeći po zamandaljenim prodavnicama, ostvaruje.

Predsednik Udruženja privrednika na severu Kosmeta, Radoš Petrović, za Politiku kaže da „su slutnje o humanitarnoj katastrofi, nažalost, obistinjuju” i to pred očima međunarodne zajednice koja od novembra prošle godine žmureći aminuje drakonske mere Prištine.

– Sedam meseci upozoravamo međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na privremene kosovske institucije da ukinu namete. Strahovali smo od onoga što se upravo događa. Naše apele niko od njih nije uslišio i to u vreme kada se na sva usta govori o jednakom pravu za sve, o nekakvoj demokratiji. Došli smo u situaciju da nemamo brašna, hleba, mleka, da ispaštaju bolesni, stari, nemoćni, najmlađi. O kakvoj je je demokratiji reč, pitam međunarodnu zajednicu. Zar je ovo njihova misija? Da jedne izgladnjuje, a da drugoj strani, u ovom slučaju albanskoj, ide naruku – za Politiku kaže Petrović, uz potvrdu da je od danas „sever Kosmeta pod ključem, hermetički zatvoren i da su u 21. veku Srbi na severu u getu i talac nakaradne politike koju vodi jedna strana uz pomoć zapadnih mentora”.

Na pitanje novinara Politike šta dalje, Petrović odgovara: – Ne znam šta dalje. Prilagođavaćemo se situaciji. Obavestili smo i Beograd i verujemo u reči predsednika Vučića da narod na severu neće da ostane gladan.

Petrović napominje da je zbog skoro praznih magacina s brašnom, kojeg je poslednjih nekoliko dana u rafovima prodavnica bilo samo „u tragovima”, postignut dogovor da pekari sa severa, u drastično smanjenom obimu, isporučuju hleb za Kliničko-bolnički centar (KBC) u Kosovskoj Mitrovici, za Studentski centar Priština s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i za vrtiće.

– Mleka i mlečnih proizvoda već nekoliko dana nema u bolnici, iako je svima poznato da je ležećim pacijentima koji se leče od najteže bolesti, onima s dijabetesom, porodiljama i bebama neophodan poseban vid ishrane. Već nekoliko dana se u bolnici, studentskoj menzi, dečjem obdaništu, umesto mleka i jogurta, daje čaj. Pecivo već deset dana nije u tanjirima. Ovo je humanitarna katastrofa, kako god je drugačije videli Priština i svet – govori Petrović, koji napominje da je „preporuka Srbima na severu da ne trguju u prodavnicama u Bošnjačkoj mahali, kao ni u tržnim centrima u južnom delu Kosovske Mitrovice”.

U toku jučerašnjeg dana, Kosovska Mitrovica je bila sablasno pusta. U prodavnicama, gde su rafovi s brašnom, šećerom, zejtinom i solju ispražnjeni već krajem nedelje, vidljivi su samo paketi sa sokovima, gaziranim pićima. Kako čujemo, ljudi su u panici kupovali i „ono što im ne treba”.

– Panično su kupovali testenine, konzerviranu hranu, vodu, ali i sveće, jer se mnogi plaše i da neće biti struje. Ovakvo stanje ne pamtim još iz vremena 1998. godine – govori za Politiku jedan trgovac, koji je iz razumljivih razloga želeo da ostane anoniman. U apotekama se kupuje od antibiotika, lekova za hipertenziju, šećernu bolest, astmu, lekova za temperaturu i bolove do lekova za smirenje. Juče su kioske s cigaretama opsedali pušači, a na benzinskim pumpama se čekalo u redu.

Oni malobrojni, koji su bili u mogućnosti da idu put Raške i Novog Pazara, kako bi kupili nešto hrane, žale se da su trgovci digli cenu voća i povrća, pa je tako paprika koštala 200 dinara, iako joj je cena na pijacama i u prodavnicama na severu Kosmeta bila od sto do 120 dinara.

Međutim, mnogo je više onih u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku koji čekaju da se ova agonija završi, kako bi nastavili da se snabdevaju u svojim dućanima, u kojima vlasnici često daju robu na popularnu „recku”.

Podsetimo, 21. novembra prošle godine, predsednik privremene prištinske vlade doneo je odluku o uvođenju taksa od sto odsto na robu koja se na sever Kosmeta doprema iz centralne Srbije i BiH, što je uslovilo to da čak ni beogradska štampa nije mogla da uđe preko integrisanih prelaza Jarinje i Brnjak. Vremenom, osnovnih životnih namirnica je ponestajalo u prodavnicama, a privatnici su se dovijali i robu dovozili „alternativnim pravcima” preko Rogozne i Kopaonika. Rizikovali su, iako je Priština istog dana (21. novembra) aktivirala operativni plan „čelični prsten” gde su pojačane snage pogranične policije nadgledale svaki milimetar uz „zeleni pojas”, ali i saobraćaj na magistralnim i regionalnim putnim pravcima.

Sve je kulminiralo pre tri nedelje, kada je pripadnik kosovske pogranične policije pucao u točkove kombi vozila s kragujevačkim registarskim oznakama. Samo srećom, vozač je uspeo da izbegne najgore, a policajac koji je pucao je pod istragom u prištinskom inspektoratu policije.

 

Autor Biljana Radomirović

 

Izvor Politika, 01. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u